Pověry, rituály a symboly štěstí mohou mít pozitivní vliv na náš život, protože nás spojují s pocitem jistoty a naděje. Uchyluje se k nim 72 % lidí v Česku a navzdory všeobecné představě se ukazuje, že k pověrčivosti má nejblíže mladá generace. Přináší nám vnitřní klid a pocit kontroly nad situacemi, které nemůžeme přímo ovlivnit. Ať už jde o tradiční rituály nebo symboly jako čtyřlístek či podkova, pomáhají nám naladit se na pozitivní vnímání světa a věřit ve šťastné okolnosti. Tím posilují naši psychickou pohodu a sebedůvěru, což může vést k lepším rozhodnutím a úspěchu v různých oblastech života. Nová zjištění ohledně pověrčivosti přináší průzkum, který pro Sazku realizovala agentura PerfectCrowd. Sběr dat probíhal v září 2024 na vzorku 1 020 respondentů ve věku 18 až 70 let.

Výsledky průzkumu říkají, že pouze čtvrtina Čechů se považuje za zcela nepověrčivé, přičemž nepověrčivých přibývá s věkem a častěji se jedná o muže. Naopak silně pověrčivá je zhruba desetina populace, převážně se přitom jedná o mladší generaci. To je možné vysvětlit snahou mladých lidí hledat oporu v nejistých životních situacích. Z dat dále vyplývá, že existuje propojení mezi pociťovaným štěstím a mírou důvěry v pověry – lidé, kteří se považují za šťastné, jsou často také silně pověrčiví.

„Pověry jsou silně zakořeněné v naší kultuře, přinášejí lidem pocit jistoty a napomáhají k pocitu štěstí. To dokládá i fakt, že téměř polovina naší populace údajně vlastní amulet pro štěstí. Nejčastěji se jedná o čtyřlístek nebo minerály, kterým jsou jejich nositeli přisuzovány ochranné vlastnosti. Zajímavé je, že známým symbolem štěstí je stále i kominík, povolání, které je díky povinným revizím komínů v posledních letech opět na vzestupu, a přitom je to v dnešní době do značné míry zapomenutá profese,“ říká Petr Janeček, odborník na lidské jednání a kulturní tradice, antropolog a spisovatel.

Nejznámější české pověry – čtyřlístek, kominík a černá kočka

Mezi nejznámější pověry, jež nosí štěstí, patří nalezení čtyřlístku – tuto pověru spontánně uvedlo 35 % respondentů. Dalšími známými pověrami jsou sáhnutí na knoflík kominíka (15 %) a střepy (8 %).

Na druhé straně nejznámější smolnou pověrou je přeběhnutí černé kočky přes cestu, což zmínilo dokonce 51 % respondentů. Nicméně naopak symboly a pověry spojené s pozitivními vlastnostmi mají dle výsledků průzkumu největší vliv na vnímané osobní štěstí. Nejběžnější pověra o štěstí dokáže povzbudit násobně více, nežli negativní pověra znejistit.

Řada známých pověr se váže na důležité svátky a významné dny. Nejvíce jich je spojeno s Vánocemi, Novým rokem, se svatbou a ojedinělými událostmi – například pátkem 13.

Síla rituálů

Cestou k vnitřnímu štěstí pro nás mohou být také rituály. Pravidelně opakovaná modlitba nebo aktivní snaha myslet pozitivně jsou sice méně časté a praktikuje je pouze 17 % dospělé populace, mají ale hlubší vliv na dlouhodobý pocit štěstí než samotné předměty pro štěstí. Rituály využívají častěji lidé s dokončeným vysokoškolským vzděláním a ti, kteří se považují za šťastné. Modlitba jako rituál hraje důležitou roli i pro ty, kteří se k náboženství běžně nehlásí. Do top nejčastěji zmiňovaných rituálů patří také vykročení pravou nohou nebo poplivání pro štěstí.

Štěstí ve hře

Velmi pověrčiví jsou Češi při sázení. Podle průzkumu 25 % Čechů při sázení spoléhá na talismany nebo rituály pro přivolání štěstí. Zajímavé ceremonie se pojí se stíracími losy – někteří z dotázaných je stírají oblíbenou mincí, jiní je pro štěstí před setřením posypou šalvějí. 28 % z nás sází, když se jim v životě daří, 23 % opakovaně používá svá šťastná čísla a 17 % věří že výhru mohou manifestovat.

„Češi často vnímají různé speciální dny jako ideální příležitosti k pokoušení štěstí, ať už při stírání losů, nebo při sázení v oblíbené loterii. Náš aktuální průzkum potvrdil, že pověry a tradice stále hrají důležitou roli v našem každodenním životě,“ říká Martin Babec, manažer kategorie loterií společnosti Sazka, a doplňuje: „Symbol kominíka, který je historicky vnímán pozitivně, se stal inspirací pro naši novou iniciativu. V rámci Dne kominíků, který letos připadá na pátek 11. října, chceme oživit tento tradiční symbol štěstí a věříme, že se stane dalším oblíbeným dnem, který lidem přinese štěstí a radost.“

Stírací los si podle průzkumu alespoň občas koupí polovina Čechů, zatímco loterii jich hraje třetina. Obě hry jsou přitom častější u pověrčivých lidí. Pro tyto sázející mají pověry a rituály klíčový význam – dodávají jim pocit, že mohou štěstí přivolat na svou stranu, i když vědí, že výsledek je otázkou náhody.

A ať už svůj amulet nebo rituál máte, nebo ne, Den kominíků, který letos připadá na pátek 11. října, může být ideálním dnem, jak jít štěstí naproti. Jen za letošní rok přibylo díky Sazce v Česku přes 250 nových milionářů.

Foto a text: se souhlasem Sazka

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account