Z pohledu mámy dítěte školou povinného mohu říci, že září je nejnáročnějším měsícem v roce. Jedná se totiž o to, jak bude vypadat vašich dalších deset měsíců. Kdo bude mít co, kdy koho kdo vyzvedne a kolik to všechno bude stát. Když jste na to v rodině dva, vše jde jednodušeji. Pro jednoho člověka je to mnohdy až příliš. Co by mohlo pomoci maminkám samoživitelkám mít nejen příjemnější začátek školního roku, ale i všechny další dny, měsíce, roky? Máme pár tipů od samotných maminek, ale i odborníků.

Všechny si uvědomujeme, některé z nás častěji, jiné možná jen zřídka, že rodičovství není úplně snadné. Je plné pokusů a omylů, hledání strategií, řešení sporů, ale také plné lásky a osobního růstu. Plus celkem dost stojí. Zejména pokud vaše děti vedete ke sportu, malování, k dalším zájmům a zároveň vám dítko roste rychleji než se střídají roční období. A protože vám na něm záleží, chcete ho podporovat, dobře živit a i šatit. Což se znatelně odráží v zůstatku na účtu. Maminky samoživitelky si tuto skutečnost uvědomují ještě více. Stresové, náročné, osamělé… i tak často popisují svůj každodenní život. Co by jim mohlo pomoci? Jaké drobné změny udělat? V čem se zdokonalit? Jak si život trochu usnadnit?

1. Finance jsou alfa omega

Vychovat dítě s jedním příjmem může být náročné. I když finance nejsou napjaté, mentální prostor potřebný pro neustálé sledování všech výdajů, kolik a kdy platit, může být náročné a zabírá dost času, který by člověk mohl strávit s dítětem. Základem je naučit se hospodařit se svými financemi, o to víc, když tu není nikdo, kdo by se s vámi o platby podělil. Dělat si průběžné rozpočty, plánovat a počítat. Vyhradit si na to například neděli večer, kdy uzavíráte týden a začínáte nový. Mít neustálý přehled o tom, co se bude dít.

Pochopení toho, kolik peněz přichází a kolik odchází, vám pomůže zjistit, kde je potřeba šetřit a kolik můžete během měsíce utratit za ne tolik potřebné věci. Můžete jít cestou staré školy tím, že si vytvoříte rozpočet s blokem a papírem, nebo si jej zkuste vytvořit v Excelu nebo Tabulkách Google, nebo využít finanční aplikace či samotné možnosti vašeho bankovního účtu. Nebojte se využít i pomoc finančního poradce, není jen tu pro ty, kteří mají hodně peněz, ale naopak právě těm, kteří disponují s menší částkou, mohou pomoci hledat rezervy, možnosti získání peněz a odhalí, kde jim peníze vylétají komínem. Trvalými platbami si ušetříte čas, využíváním sociální podpory a vládních programů přinesete do svého rozpočtu další finance. Zajímejte se i o to, co vám a vašemu dítěti proplácí zdravotní pojišťovna- tábory, kroužky, plavání, helmu na kolo nebo příspěvek na zubaře.

2. Jíst se musí

Ale příprava jídla zabere tolik času a také dost stojí. Kdo zažil živení dvou dospívajících chlapců, ví. A kdo má také stále vymýšlet, co se bude jíst? Nápady dochází, barevné obrázky jídel na internetu vypadají lákavě, ale když je rozkliknete, zjistíte, že doma nemáte půlku surovin, nebo jsou moc drahé a vrátíte se ke klasice. Radou maminky Báry je vytvořit si seznam jídel, které opakujete. ,,Možná to zní šíleně, ale používám systém rotačního seznamu jídel. V podstatě mám napsaných osm různých seznamů večeří, které pokrývají jednu večeři na každý den v týdnu. Rotuji mezi osmi seznamy. Mít osm seznamů znamená, že mě čekají večeře za dva měsíce, než je začnu opakovat. Prostě vytáhnu seznam, podle toho, co se ten týden děje, a vezmu ho s sebou do obchodu s potravinami. Nemusím myslet na večeři každý den, protože už vím, co připravuji, a vím, že je to něco, co moje děti budou jíst.“

Plánování jídla vám může pomoci zvládnout chaos, který může nastat s rušným týdnem a značně usnadňuje nakupování potravin. Zkuste. Pokud se to během týdne totálně zvrtne, vždy si můžete objednat pizzu, ale máte alespoň základní plán pro začátek a to je polovina úspěchu.

3. Potřebuje zase nové boty

Oblečení, boty,.. věci na zimu, … dítko roste a roste a nakupovat nové a nové z omezeného rozpočtu jde těžko. Možností je oblečení z druhé ruky, které splní svůj účel. Využít můžete služeb například Oděvní banky (odevnibanka.cz), která vznikla jako projekt neziskové organizace Klub svobodných matek z.s., která již několik let poskytuje komplexní pomoc rodinám samoživitelů z celé České republiky. ,,Vzhledem k dlouhodobým zkušenostem s poskytováním materiální pomoci rodinám sólo rodičů jsme se rozhodli naši pomoc rozšířit a pomáhat všem ohroženým sociálním skupinám, a to napříč celou republikou. Oděvní banka se tak osamostatnila a nově působí jako samostatná nezisková organizace. Přijímáme oblečení od soukromých i firemních dárců. Oblečení následně protřídíme a kompletujeme do krizových balíčků. Distribuce oblečení k potřebným lidem probíhá především v rámci spolupráce s regionálními potravinovými bankami a lokálními neziskovými organizacemi. Aktuálně spolupracujeme s potravinovými bankami Praha a Středočeský kraj, Karlovy Vary, Džbánsko, Central, Jihočeský kraj, Olomouc, Pardubice a Vysočina. Díky tomuto systému pomoci lidé v nouzi mohou obdržet komplexní pomoc v podobě potravin i oblečení.” říká Veronika Kyptová, manažerka provozu Oděvní banky, Eva Prokešová, zástupkyně hlavního partnera banky JTI, a Dana Pavlousková, zakladatelka Klubu svobodných matek.  Samozřejmě cesta jde i opačně, pokud chce oblečení věnovat jednotlivec nebo firma, stačí Oděvní banku kontaktovat.

4. Volný čas dětí i maminky

Volný čas je od toho, abychom relaxovali, věnovali se svým zálibám, ale i sobě v rodině navzájem. Dopřát dítěti odpolední kroužky je často finančně náročné, ale nemusí být. Podívejte se, jaké kroužky nabízí například Domovy dětí a mládeže, instituce pro znevýhodněné děti, které zaštiťuje město nebo nějaká nezisková organizace, bývají často zdarma nebo za nižší částku. Najdete tam malování, sport, dramatický kroužek a další.

Volný čas potřebuje ale i sama maminka k nabrání sil a odpočinku, času pro sebe, pro své záliby. Ne, není to sobecké, je to velmi psychicky přínosné. Jenže jak to udělat, když je na vše sama? Pokud to jde, zapojte i širokou rodinu. Sem tam může trávit odpoledne dítko se sestřenicí u tety, někdy tam i přespat. Možná si udělat průzkum hlídání. Studentky vysokých škol si tím často rády přivydělají a zapojte i seniory kolem vás. ,, Když jsem byla malá, vedle nás bydlela sousedka, jedna stará paní, děti neměla, rodina bydlela daleko. Často jsme se potkávali, povídali si před domem, byli jsme si příjemné. Když moje maminka musela ráno jezdit do práce dříve než začala škola, oslovila paní sousedku, zda by nás nemohla vypravovat ráno do školy a být doma až přijdeme ze školy. Stará paní byla nadšená a moje dětství s ní, bylo krásné,” svěřila se mi jedna z mých kamarádek Soňa. Když vlastní babičky jsou daleko, nebo nejsou, najděte si náhradní. Zadejte si do vyhledávače náhradní babička… existují a dojde k propojení tří generací.

5. Prodejte dál, co už nepotřebujete

Co člověk nepotřebuje, může poslat dál, v tomto případě prodat dál, a tím si do domácnosti zajistit další přísun peněz. Je tolik bazarů, marketů, webových stránek, kde lze prodat použité zboží. Zapojit se může i dítě a  protřídí své hračky a ostatní věci. Možná bude trochu smutné, ale tím, že je pošle dál, si může koupit to, po čem touží.

6. Říkejte NE, bez pocitu viny

Děti chtějí … chtějí různé věci.. a mnohdy nechápou, proč je nemohou mít. Maminky samoživitelky se velmi často dostávají do situace, že nemohou dítěti koupit všechno, co chce. Cítí se smutně, když říkají NE. Zde je na místě vysvětlit dítěti, co je pro život důležité- například víc než další nový plyšák, je to zdravé jídlo, díky kterému bude růst, bude moci tancovat a běhat. Naučit ho upřednostňovat věci, na kterých záleží. Pomoci mu pochopit hodnotu peněz, ukázat kolik času musí být maminka v práci, aby mu mohla koupit tuto věc. Musela by například pracovat celý víkend a nemohla by být s ním. Pokud je něco, po čem dítě opravdu moc touží, naučit ho, aby si na to šetřilo, nebo si přání zapsalo na seznam dárků k svátku, narozeninám či Vánocům. A v hlavě maminky by nemělo znít ,,nekoupím, jsem zlá” ale spíše  ,,nekoupím a tím si můžeme dovolit být víc spolu a dopřát si důležité věci pro náš život”.

7. Být součástí komunity samoživitelek

Ostatní svobodné maminky totiž vaši situaci pochopí víc, než kdokoli jiný. Budou také dobrým člověkem, na kterého se můžete obrátit, když potřebujete radu či pomoc a nemusíte nic vysvětlovat a stydět se. Stačí si komunitu vyhledat na sociálních sítích. Často maminky mezi sebou sdílejí oblečení, auta, nebo využívají společné dopravy, výjimkou není ani sdílené hlídání dětí. Svěřit se zde můžete i s vlastními pocity, které tyto ženy pochopí. Mrkněte na různá fóra, kluby, podpůrné skupiny.

8. Rychlé tipy

Připravte si co nejvíce věcí večer předem.

Rozdělte úkoly i dětem a zapojte je do chodu domácnosti.

Přijměte, že zkrátka nemůžete zvládnout vše.

Držte se každodenní rutiny.

Zdroj: Petra Kubalová, profesionální life kouč, Oděvní banka, care.com

Autor: Petra Kubalová

Zdroj foto: Pexels.com//Autor fotografie: Kampus Production

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account