Smetanová fregola s papada curada a trojím hráškem

Vytisknout recept
Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Španělská
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 35 minutes
Porce 2
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • 80 g papada curada k dostání na www.edelikatesy.cz
  • 160 g těstovin fregola k dostání na www.edelikatesy.cz
  • 350 g hrášku - mraženého
  • půl hrnku zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany
  • 200 g čerstvých žampionů
  • olivový olej
  • hráškové výhonky na dozdobení
  • pepř a sůl

Instrukce

  • Těstoviny dejte vařit do dostatečně osolené vody.
  • Dejte si stranou menší množství hrášku na dekoraci a zbytek rozmixujte s dostatečným množstvím zeleninového vývaru do požadované konzistence. Můžete si udělat pyré nebo přilít více vývaru, aby vám vznikla hutnější omáčka. Vývar přilévejte opatrně po lžících. Osolte (pozor, vývar už je slaný sám o sobě) a opepřete.
  • Rozehřejte pánev na vyšší střední stupeň a vložte na suchou horkou pánev houby. Vařte cca 10 minut, než se z hub vyvaří všechna voda a jejich velikost se zmenší zhruba o polovinu. Přidejte trochu oleje a smažte asi 3 minut. Dejte stranou.
  • Rozehřejte pánev na vyšším středním plameni a přidejte na malé kostky nakrájenou papadu. Vařte do doby, než se kousky masa vypečou do zlatova asi 5—7 minut. Odstraňte je z pánve na talířek a do tuku, co zbyl v pánvi přilejte smetanu. Míchejte, než omáčka zhoustne, opepřete a přidejte zpátky výpečky. Ochutnejte a dle potřeby osolte.
  • Vmíchejte do smetanové omáčky fregolu.
  • Servírujte s hráškovým pyré, výhonky, hráškem a houbami.

Notes

Papada curada je vepřový lalok dochucený směsí koření — solí, česnekem, pepřem, tymiánem a oreganem. Jedná se o uzeninu podobnou známější pancettě. Obojí jsou velmi prorostlé kusy masa. Pancetta je bůček, neboli břicho prasete, a papada je lalok, spodek krku. Základní smetanová omáčka tohoto receptu je inspirovaná falešnou carbonarou, tou, ve které je smetana a puristé italské kuchyně ji nesnášejí. Tuk a smetana jsou ale vždy předpovědí parádního hodování a proč byste si neměli dopřát? Když se to ale přežene, tak by se každý nejraději po jídle svalil na gauč a dal si dvacet. Pozvěte proto do hry ještě hrášek. A to hned ve třech formách. Pyré, výhonky i kuličky dodají jídlu lehkost a veselost.
Zdroj a foto: www.edelikatesy.cz
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account