Konzumace ovoce a zeleniny zůstává v České republice bohužel stále pod doporučeným denním minimem. Společnost pro výživu udává, že by množství mělo činit 600 g, ovšem dle údajů Českého statistického úřadu je reálný průměrný příjem pouhých 478 g za den. Rovněž se ukazuje, že postoj ke konzumaci ovoce a zeleniny se liší napříč generacemi, což ovlivňuje zdraví každého z nás i udržitelnost potravinového systému.

Jistě nikoho nepřekvapí, že dostatečná konzumace ovoce a zeleniny má pro lidský organismus řadu zdravotních benefitů. Vitamíny, minerály, antioxidanty či vláknina v nich obsažené mohou dokonce snížit riziko některých onemocnění, jako infarktu, mrtvice nebo určitých typů rakoviny.

Generační rozdíly v konzumaci ovoce a zeleniny

Z aktuálních dat vyplývá, že ovoce a zeleninu konzumují ve větší míře lidé ve věku 50-64 let, tedy starší generace. Důvodem je, že zpravidla dodržují tradičnější stravovací návyky zahrnující vyšší podíl čerstvých potravin. Podle Eurostatu starší lidé v Evropě konzumují v průměru 4–5 porcí ovoce a zeleniny denně.

Střední generace, tedy lidé ve věku 45-54 let, o vyváženou stravu usilují, ale podle britského Národního zdravotnického systému pouze 33 % z nich konzumuje doporučených pět porcí ovoce a zeleniny denně. Celých 47 % dokonce uvedlo, že počet denních porcí ovoce a zeleniny je u nich nižší než tři. Důvodem často bývá časový stres zapříčiněný pracovními a rodinnými povinnostmi.

Mladší generace (18-34 let) dává ponejvíce přednost rychle připraveným jídlům a doporučené množství ovoce a zeleniny příliš neřeší. Generace Z, zejména ti ve vysokoškolském prostředí, konzumují méně ovoce a zeleniny než doporučeno, což zdůrazňuje potřebu cílených výživových intervencí a vzdělávacích kampaní k řešení tohoto problému.

Motivace a překážky ke konzumaci

Generační rozdíly jsou zřetelné také ve způsobu, jak k vyššímu příjmu ovoce a zeleniny motivovat. Pro starší generaci hrají zásadní roli zdravotní benefity, u mladších lidí bývají motivací estetické důvody, tedy udržení štíhlé postavy a zdravé pleti. Mírně se liší rovněž překážky uváděné jako důvod nižší konzumace ovoce a zeleniny, kdy pro starší generaci jsou jimi cena, dostupnost a pohodlí. Mladší generace pak často uvádí vysokou cenu a nízkou dostupnost kvalitních čerstvých potravin v jejich lokalitách.

Iniciativa podporující konzumaci ovoce a zeleniny

Zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny napříč generacemi není jednoduchý úkol, cílené iniciativy jako například edukační kampaň “Půl talíře” však mohou přispět ke změně. „Iniciativa ,Půl talíře‘ přichází s řadou vzdělávacích a informačních materiálů, včetně receptů, tipů pro zdravé nakupování a pokynů k přípravě jídel. Ty by mohly pomoci lidem snadno začlenit více ovoce a zeleniny do svého jídelníčku,“ vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu za Farmu Bezdínek, jež patří do sdružení Dobré družstvo. Projekt „Půl talíře“ se navíc zaměřuje na podporu lokálních produktů a potravin vypěstovaných v České republice, jako jsou rajčata, okurky, jahody a borůvky, které jsou typickými zástupci české zeleniny a ovoce.

Zdroj: Půl talíře, Dobré družstvo

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account