V malebné scenérii městečka se nevšedně uplatňuje říčka Brtnice. Barokní sochy světců na jejích mostech vytvořil zdejší rodák David Lipart v letech 1715-18. Mostní stavbu má město i ve svém znaku.

Dva mosty z první čtvrtiny 18. století se nacházejí v samém centru Brtnice. Sochařská výzdoba obou památek je prací místního sochaře Davida Liparta. Větší most v Legionářské ulici je ozdoben sochami z mušlového vápence zastupujícími apoštola sv. Judu Tadeáše (patrona nejtěžších chví), sv. Šebestiána (ochránce proti moru) a sv. Jana Nepomuckého (ochránce proti povodním a dobré pověsti).

Dále zde najdete sochu františkánského světce sv. Antonína Paduánského, který bývá zobrazován společně se sv. Janem Nepomuckým jako jeho protějšek. Zatímco sv. Antonín Paduánský byl skvělým kazatelem, světcem obdařeným darem řeči, mrštným jazykem, pak sv. Jan Nepomucký zase dokázal udržet zpovědní tajemství a je tedy tím, kdo v pravou chvíli mlčel. Vedle nich stojí socha blahoslavené Juliány. Celý soubor doplňuje sousoší Piety, jež spolu s Ukřižováním bývá tradičním sochařským prvkem, který byl vztyčován na mostech. Pozadí tomuto sochařskému souboru tvoří samotný brtnický zámek tyčící se na kopci nad obcí.

Menší most, nacházející se naproti zdejší radnici, zdobí sochy taktéž vysekané z mušlového vápence. Najdeme zde sv. Jana Křtitele, sv. Floriána ochránce proti ničivým účinkům ohně, Jana Sarkandera, světce, jehož kult byl na Moravě pěstován s podobnou intenzitou jako kult sv. Jana Nepomuckého, jenž uvádí řadu světců na druhé straně mostku. Zde najdete dalšího ochránce proti moru, sv. Rocha a vedle sochu sv. Františka z Pauly, zakladatele řádu minimů (později také zvaného řádem paulánů), nejmenších bratří, kteří vycházeli z řehole sv. Františka, ale kromě chudoby, čistoty a poslušnosti zachovávali navíc ustavičný půst. Tento světec se zde ocitl bezpochyby proto, že v Brtnici se nachází klášter tohoto žebravého řádu.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account