V rámci celoroční iniciativy Půlhodinu pro rodinu se společnost LEGO nyní zaměřuje na kvalitní rodinný čas před spaním. Ve spolupráci se spánkovou odbornicí Annou Růžičkovou přináší užitečné tipy pro rodiče, jak připravit dětem co nejlepší předspánkový čas, protože kdo spí ve velkém, ve velkém také sní. Děti na celém světě věří, že snění je důležité a pomáhá jim být kreativnější, a také potvrzují, že každodenní emoce mohou ovlivňovat jejich sny. Skupina LEGO Group uvedla v loňském roce na trh nové stavebnice s názvem LEGO® DREAMZzzTM, které vycházejí ze síly snů a jsou vytvořeny pro děti, aby rozvíjely jejich kreativitu a představivost.

Podle aktuálního průzkumu společnosti LEGO Group, kterého se zúčastnilo více než 1 000 dětí ve věku 6–12 let z České republiky, více než dvě ze tří (70 %) dětí věří, že jejich sny pomáhají přinést výhody i do jejich reálného života. S tímto tvrzením souhlasí 70 % rodičů a více než tři čtvrtiny z dotázaných (79 %) ví, že mluvit s dětmi o jejich snech může být významných faktorem pro zvýšení jejich kreativity v životě. Pro kvalitní sny je však třeba mít také kvalitní spánek.

Hra před spaním zlepšuje kvalitu spánku, stačí i půlhodina společného hraní s dětmi

I jednoduché rituály mohou mít velký význam na kvalitu spánku. Když děti dokončí školní úkoly dříve, je pro ně snazší se dostatečně uvolnit před samotným spánkem. Když vymění elektronická zařízení za stolní hry nebo kostičky LEGO, vystoupí z digitálního světa, který udržuje náš mozek vzhůru, a mohou konečně zpomalit.

Hraní se stavebnicemi LEGO DREAMZzz jsou ideální aktivitou, které se mohou děti před spánkem věnovat. Čas strávený hraním zároveň ovlivňuje i dětské sny. Taková Půlhodina pro rodinu společného hraní s rodiči před spánkem může výrazně ovlivnit, co se dětem během noci bude zdát. I během půlhodiny stavění mohou zvědavě a snadnou prozkoumávat svět snů. Nové stavebnice LEGO DREAMZzz děti seznámí se světem snění tím nejlepším způsobem. Pro rodiče je společná hra před spaním zase momentem, kdy si s dítětem mohou o snech povídat a zjišťovat, jaký mají vliv na kvalitu jejich spánku.

Deset tipů pro kvalitní dětský spánek od spánkové terapeutky Anny Růžičkové

Spánková konzultantka Anna Růžičková, která pomáhá rodičům řešit nejčastější trable se spánkem a pochopit dětské spánkové potřeby, doporučuje několik jednoduchých kroků, které mohou rodiče pro dobrý a kvalitní dětský spánek:

  1. Děti by neměli používat elektronická zařízení minimálně 60 minut před spánkem.
  2. Pokud vaše děti nepreferují úplnou tmu, můžete použít i noční světlo, bez modré složky světla.
  3. Před spánkem nezapomínejte na spojení sebe a svých dětí. Vědomě strávený čas s dětmi bez rušení je důležitý pro klidný spánek.
  4. V případě, že to děti potřebují, dopřejte jim při uspávání i spánku podporu pro pocit bezpečí.
  5. Pokud vaše dítě bojuje se zlými sny, nemluvte o nich těsně před spaním, ale spíše v dopoledním čase.
  6. K boj s nočními můrami můžete využít hru, například s kostkami LEGO, nebo kreslení, kdy vám dítě může popsat, co se mu zdálo.
  7. Nezlehčujte strach dítěte, přijměte ho jako validní. Noční můry mohou být opravdu nepříjemné i pro nás dospělé, s dětskou fantazií je to ještě výraznější.
  8. Během dne se nezapomeňte vystavovat dennímu světlu, ideálně hned po probuzení.
  9. Během dne nezapomeňte trávit dostatek času venku.
  10. Zaměřte se také na výživné stravování a rodinné stolování, které může opět pozitivně podpořit spánek.

Podporujte dětskou kreativitu skrze sny

Odborníci zdůrazňují význam snění, které může inspirovat děti k vidění různých možností ve světě a sebedůvěru dětí ze své tvůrčí schopnosti. Přestože si ne každé dítě pamatuje své sny každou noc, neznamená to, že nesní.

Chceme-li se ponořit do snů našich dětí, vytvořme snový deník a společně sny kresleme nebo pišme. Povídejme si o barvách, postavách a místech, které si pamatujeme, a diskutujme o tom, co bychom změnili nebo zachovali. Klást otevřené otázky a nechat děti barvitě popsat své sny vlastními slovy je nejlepší způsob, jak projevit zájem o jejich sny.

Tip

LEGO® DREAMZzz™ Cooper a jeho robotický dinosaurus C-rex (71484)

Rozvíjejte fantazii dětí se stavebnicí LEGO® DREAMZzz™ (71484) Cooperův robotický dinosaurus C-rex (71484) pro děti od 9 let. Tato sada inspirovaná televizním seriálem nabízí dvě možnosti stavění – T-rexe nebo pterodaktyla. Zloduši z nočních můr unesli Sandmanovu věž a Zoey s Cooperem ji musí získat zpět. Děti jim pomůžou tím, že z LEGO kostek promění Cooperovo vrakoviště v akční model T-rexe nebo pterodaktyla s pohyblivou hlavou, čelistmi a vystřelovači. Postavičky Sneaka a jejich temní dvojníci Doey a Dooper dodávají hře na dynamičnosti. Součástí je i příběhem vedený návod, který podněcuje dětskou představivost a kreativitu.

 

Foto a text: se souhlasem LEGO®

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account