Jakmile začne být na jaře pěkné počasí, velká část domácností vytahuje gril a připravuje na něm nejrůznější pochoutky prakticky až do podzimu. Kouřové chuti, kterou jídlo na grilu získá, se nic nevyrovná. Vysoký žár navíc zachycuje vlhkost a zvyšuje účinnost marinád. Ať už se rozhodnete grilovat cokoliv, základním tajemstvím úspěchu je především čistý gril.

Důvod je velmi jednoduchý – bezpečnost. Zbytky jídla a vrstvy starého tuku jsou zdravotním rizikem a také by mohlo dojít ke vznícení grilu, proto pravidelné čištění nepodceňujte. Jak tedy gril vyčistit? Nejprve je třeba si říci, jaký gril vlastníte a od toho odvíjet vše ostatní, protože lávový gril je trochu něco jiného než plynový nebo klasický gril na dřevěné uhlí, také záleží na tom, z jakého materiálu máte rošt.

Rošt čistěte i v průběhu grilování

První věc, kterou čistěte nejen po grilování, ale ideálně i během něj, je rošt. Pro jeho údržbu budete potřebovat hlavně kartáč na gril. Asi nejčastěji se vyskytují rošty drátěné, kterým nevadí kartáč drátěný. Rošty vyrobené z litiny či nerezu jsou choulostivější a více se na ně hodí kartáče s nylonovými štětinami, skvělá je také houba či přesněji kámen na čištění grilovací mřížky. Některé mají tu vlastnost, že si poměrně rychle vytvoří drážky, které pak padnou přesně na mřížku vašeho grilu.

Kartáč používejte i během přípravy jídla, a to vždy poté, co sundáte danou várku. Stačí mřížku lehce přejet a máte zaručeno, že se jídlo nebude tolik připékat, zbytky tuku nezpůsobí nechtěné vyšlehnutí plamene a i chuť pokrmů bude příjemnější. Zároveň pro vás bude snazší vyčistit gril po skončení grilování.

Pryč s tuky, ale správným způsobem

Jakmile máte dogrilováno, nechte gril ještě chvíli běžet na maximum, vysuší se tak tuky, dojde k jejich rozpadu a podobně dopadnou i další nečistoty. Když pak gril otevřete, znovu rošt přejeďte kartáčem a následně pomocí kleští či jiné pomůcky vyjměte a očistěte i z druhé strany. U plynových grilů bude potřeba očistit i kryty hořáků. V momentě, kdy je rošt zchladlý, očistěte ještě případné zbytky a otřete jej hadříkem nebo papírovou utěrkou. Tu si pak vezměte čistou, pokapejte ji rostlinným olejem a znovu rošt otřete. Díky tomuto ošetření zůstanou rošty při dalším používání čistší a nebudou rezivět.

Každé grilování zakončete také kontrolou nádoby na tuk. Vyprázdněte ji a vymyjte. Nezapomeňte, že tuk je potřeba likvidovat ve zvláštním režimu, což znamená, že jej shromažďujete do nějaké nádoby, kterou po naplnění odevzdáte do speciálního kontejneru či popelnice.

Očištění vany

Jdeme dál, protože součástí grilu je rovněž vana. V případě grilů na dřevěné uhlí odstraňte vyhaslý popel. Pokud na vnitřních stěnách grilu ulpěla nějaká nečistota, možná bude zapotřebí použít škrabku na gril (někdy bývá i součástí kartáčů – multitool). U grilů plynových záleží na konstrukci, ale postup s očištěním bude ve své podstatě podobný, pouze vám odpadá část s odstraněním popela. Oškrábané nečistoty třeba pomocí štětce či hadříku stáhněte a odstraňte. Celý gril nakonec otřete také zvenku a skladujte na suchém místě, vyplatí se také pořídit si speciální kryt či plachtu na gril.

Vezměte to zgruntu

Jednou za čas se pusťte i do hloubkového čištění. Tady svou roli sehraje kbelík s vodou a odmašťovacím prostředkem, do kterého namočíte rošty. Během této doby očistěte vlhkým hadříkem a nejlépe speciálním prostředkem určeným na grily celý gril včetně víka. Nerezové povrchy mohou vyžadovat ještě závěrečné ošetření prostředkem na nerez a hadříkem z mikrovlákna, gril se pak bude krásně lesknout a nebudou na něm šmouhy a otisky. Je-li součástí vašeho grilu nějaká část s keramickým povrchem, opět použijte speciální čistič a papírové utěrky či měkký hadřík. Celý gril otřete ještě hadříkem namočeným pouze v čisté vodě, opláchněte rošty a nakonec nechte vše dobře vyschnout. Pomůže i to, když gril otřete také suchým hadříkem.

Jestliže vlastníte gril lávový, poslouží vám pro čištění povrchu nerezová škrabka a po vychladnutí jej otřete ubrouskem a vlhkým hadříkem. Případně lze při větším znečištění použít jedlou sodu s horkou vodou.

Chystáte se na úklid domácnosti? Pak pro vás máme pár tipů pro snadný úklid. Podívejte se, jak jednoduše udržovat matrace, okna a žaluzienerezový dřez, troubumikrovlnkumyčku, ledničku nebo pračku a sušičku.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, www.foodandwine.com, www.nytimes.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account