Mužské křestní jméno Vlastimil má slovanský původ. Jeho základ je ve slově „vlast”, které se ze staročeštiny překládá jako „majetek”, „moc”, „vláda”. Jméno tak lze překládat jako „milující svoji moc”, „milující svoji vládu” či „milující svůj majetek”. V novodobém podání se jméno Vlastimil vykládá jako „milující svoji vlast”, „milující svoji zemi”. Jméno by tak představovalo počeštěnou verzi latinského jména Patrik.

Vlastimil je příjemným slovanským jménem. Nositel jména je milujícím člověkem, zdaleka nemusí jít pouze o hmotné statky.

Ženským protějškem jména Vlastimil je Vlastimila nebo Vlasta. Vlasta je také nejčastěji užívanou domácí podobou jména Vlastimil. Jméno se domácky užívá i jako Vlastík, Vlastíček, Vlastínek, Vlastimilek, Míla, Milek apod.

Jméno Vlastimil najdeme i ve slovenštině nebo srbochorvatštině.

V naší zemi žije zhruba 26 tisíc mužů a chlapců tohoto jména.

Mezi nejznámější nositele bezesporu patřili čeští herci Vlastimil (Vlasta) Burian, Vlastimil Brodský, výborní byli i herci Vlastimil Bedrna či Vlastimil Hašek. Ze současníků jmenujme například tanečníka a občasného herce Vlastimila Harapese, herce a dabéra Vlastimila Zavřela. Zpěváka Vlastimila (Vlastu) Horvátha či moderátora Vlastimila (Vlastu) Korce.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account