Tento a nadcházející týden vrcholí masopust – svátek veselí a dobrého jídla. Startuje Tučným čtvrtkem, kdy byste si měli dát koblihy, tučné maso a zapít to pivem nebo kořalkou!
Finále masopustního období plného zabijaček přichází na Tučný čtvrtek a vrcholí masopustním úterým. Letos vychází tzv. „Tučňák“ na 11. února.
Od 18. století se na vesnicích rozšířil zvyk masopustních zabijaček, takže se typickým tučnočtvrtečním jídlem stalo vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, jelita, prejt a další zabijačkové dobroty. Se začátkem 19. století se pak zvyk pojídat vepřo-knedlo-zelo dostal i do měst a k tomu se přidala obliba pečené husy.
Všechno se samozřejmě důkladně zapíjelo pivem, které se prokládalo kořalkou.
Na Tučný čtvrtek navazují další dny masopustního veselí. Typickými masopustními pokrmy jsou koblihy a další smažené sladké pochoutky – například boží milosti, vejce, chleba se sádlem, uzené a také pivo a pálenky.
Grandiózní svátky obžerství měly připravit křesťany na 40 dnů trvající půst, který začíná Popeleční středou a končí Velikonocemi. Odráží přírodní koloběh – pašíci v chlívcích jsou vykrmeni, proto nastal čas je zabít a s ohledem na nadcházející zbytek zimy začít šetřit uskladněnými surovinami z loňské úrody, než se na polích a v zahradách objeví nové.