Večerní posezení u vína, posedávání na terase, u bazénu nebo večer u televize se často neobejde bez chuti na něco malého. Jen tak si něco zobnout. Proč ne? A co když to může být i zdravé a chutnat  bude i vašim dětem?

Recepty pochází z knihy Menopauzou s lehkostí, kde najdete další zdravé recepty. Ale i to jak se stravovat po čtyřicítce, jak pomocí jídla vybalancovat měnící se hladinu hormonů a zdravě zásobovat svůj mikrobiom. Recepty hojně vaří samy autorky knihy lékařka Alica Anna Szabó a life koučka Petra Kubalová. Přejeme dobrou chuť.

Kadeřávkové chipsy

Na tomto rychlém a zdravém receptu budete ujíždět. Je to zdravá alternativa k televiznímu mlsání. A smlsnou si i vaše děti.

Ingredience:

• kadeřávek

• olivový olej

• sůl

Postup:

Kadeřávek zbavím střední dřevnaté části listů. Zbytek natrhám na menší kusy. Omyji, osuším v utěrce, položím na plech vyložený pečicím papírem. Zakápnu olivovým olejem a posypu hrubozrnnou solí. Promnu v rukou a dám péct do trouby při 150 stupních asi na 8–10 minut. V polovině promíchám. Chipsy mají být křupavé a zelené.

Oranžové mlsání s dýňovými či mrkvovými sušenkami

Zdravá odpolední svačinka, ale i s sebou do batohu na cesty.

Ingredience:

• 200 g mrkve / dýně Hokkaidó

• 100 g másla

• 200 g špaldové mouky / hladké mouky

• ½ prášku do pečiva

Postup:

Pokud zvolíte variantu s mrkví, postačí vám ji nakrájet na 4 cm kousky a dát uvařit doměkka. V případě dýně ji

vydlabejte, nakrájejte na menší kousky a  také uvařte doměkka. Mrkev nebo dýni pak vložte do mixéru a teplou rozmixujte s máslem. Do mísy si dejte mouku a  prášek do pečiva. Nesolte, není to potřeba. K  mouce přidejte směs z mixéru a vše promněte rukama. Vznikne vám těsto – pokud příliš lepí, přidejte mouku. Uždibujte kousky těsta a v ruce vymačkejte kolečka asi 4 cm v průměru. Kolečka pokládejte na plech a pečte v troubě na 180 °C asi 15 minut, někdy stačí méně. Radím, rovnou dělejte dvojnásobnou dávku. Jen se po nich zapráší.

 

Autor: Petra Kubalová

Zdroj foto: Pexels.com/Autorka fotografie: Karolina Kaboompics; pixabay.com, se souhlasem autorek knihy Menopauzou s lehkostí

Tagy:
1 Komentář
  1. david komentare 1 dnem ago

    Tieto recepty na zdravé chipsy a sušienky sú skvelým tipom nielen na letné večery, ale aj na každodenné maškrtenie.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account