Toužíte si užít příjemný večer s přáteli, partnerem nebo jen víno s kamarádkou, ale v pulsujících částech Prahy je na vás příliš rušno? Zavítejte do Dejvic, kde se nedaleko Kulaťáku a téměř v sousedství divadla Semafor ukrývá podnik s přátelskou atmosférou, vybranými víny a netradičně pojatými tapas. Už samotný název tak trochu napoví, co vás za dveřmi čeká – Špek a víno.
Vinný tapas bar otevřel na podzim loňského roku s cílem vnést na Šestku trochu svěžího gastronomického větru. Majitel Café Záhorský, Matěj Záhorský, spojil síly se Zuzanou Míkovou a Kateřinou Herešovu, které vedou již více jak 10 let farmářský obchod Marama, a společně dali vzniknout místu, kde si až 70 hostů může vychutnat širokou nabídku teplých i studených tapas a kanapek ve spojení s víny vybraných vinařů, ale také čepovaným pivem nebo výběrovou pálenkou z destilerie Garage22 (například stylovým ginem Špek a křen).
Špek a víno otevírá každý den v 15:00 a až do 23:00 nabízí možnost posedět a ochutnávat dobroty jako miniburgery, fish and chips, bůček se zelím a mnoho dalších. Za sebe doporučuji tapas se škvarkovou pomazánkou nebo dokonale ochucenou čočku s kachnou. Jako Amuse bouche na uvítanou dostane vynikající špek, škvarky a okurčičku. Z nabídky tapas pojatých zcela jedinečným způsobem si vybere milovník masa, vegetarián i celiak. Pokud se zrovna nestíháte zastavit, můžete využít objednávku přes Bolt food nebo si zajistit catering na rodinnou oslavu, firemní poradu nebo večírek, a to včetně sladké tečky z Café Záhorský.
Kromě tapas jsou doménou podniku také vína. „Baví mě koncepty odkazující na Rakousko-Uhersko a vycházíme z něj i u nás, jak co se týče kuchyně, tak také vína. Vybíráme si menší vinaře, se kterými jsme v osobní kontaktu. Pocházejí z Čech, Moravy, Rakouska, Balkánu, severu Itálie a Slovenska. Třeba slovenská vína nejsou příliš známá a můj bratr, který provozuje v Bratislavě vinotéky, vždy říká, že je Čech, který naučil pít Slováky jejich vína,“ říká Matěj Záhorský. Kdo by se chtěl o vínech dozvědět víc, má možnost na večerech s řízenou degustací, zkrátka ale nepřijdete ani jindy. Milý personál ví totiž přesně, co vám nalévá a rád své znalosti také předá.
Osobní zkušenost je nad všechna slova, proto si nejen Špek a víno zajděte sami vychutnat. Přibližně od poloviny května bude možné posedět i venku na zahrádce nebo si zjistěte, kdy probíhá nějaká akce, jako například hudební večer nebo pop-up s jinými gastro subjekty.
Na závěr pro vás mám ještě jeden tip. V době covidové, kdy byly provozy nuceně uzavřeny, natáčel Matěj Záhorský podcast Dejvická pavlač, ve kterém zpovídal štamgasty z kavárny a známé osobnosti žijící na Šestce.
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o. a Špek a víno