Masopustní makové motance
Ingredience
- 350 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
- 50 g změklého másla
- 1 žloutek
- 150 ml mléka
- 40 g třtinového cukru
- 22 g čerstvého droždí asi polovina kostky
Maková náplň:
- mletý mák
- 250 g změklého másla
- 300 ml plnotučného mléka
- 40 g třtinového cukru
- 1 lžíce marmelády nebo rumu nemusí být
Instrukce
- V menší mističce si založte kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru. Po 15 minutách je čas vypracovat v robotu hnětačem těsto ze všech surovin. Nechte robot pracovat i několik minut, musí být pružné, nelepivé a kompaktní. Takovéto těsto pak dejte pod utěrku kynout 40–60 minut podle teploty v místnosti.
- Mezitím si nachystejte náplň. Mléko pomalu v hlubším rendlíku přiveďte k varu; dávejte pozor, aby mléko z hrnečku neuteklo. Přidejte mák, vmíchejte a stáhněte ihned z ohně. Přidejte zbytek surovin a znovu míchejte. Podle použití můžete do náplně přidat i libovolné suroviny jako rum nebo marmeládu. Nechte před použitím zcela vychladnout, občas zamíchejte. Náplň v lednici vydrží i tři dny, když ji nespotřebujete najednou.
- Těsto po vykynutí rozdělte na bochánky o váze asi 80 g a vyválejte je do úzkého obdélníku. Naplňte makovou náplní a zaviňte do roládky (na délku). Poté podélně rozřízněte až na konec (asi 1–1,5 cm), kterým necháte těsto spojené, stočte do uzlíku a konce stočte pod motanec, aby se během pečení nerozpletl. Pokládejte na nepřilnavý plech nebo na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy.
- Nechte ještě dokynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením ještě potřete prošlehaným vejcem s mlékem. Pečte asi 20 minut.