Už si začínám zvykat, s Bárou má každá komunikace celkem rozměr. Na mou poslední otázku, jak se daří a jaké jsou novinky přišla odpověď: „Právě dokončujeme Smysl pro tumor. Nepřijde ti ten název moc?“ Nepřijde. A tak jsem vyrazila na předpremiéru seriálu, který 7. 1. 2023 uvádí Česká televize.


 

Ta s šišatou hlavou

Čtvrtek odpoledne, mám “me time”, a tak vyrážím směr Kavčí hory. Leje a já si promítám první setkání s Bárou Hájkovou. Bylo léto, natáčeli jsme další díly podcastu Talk (z)lomu, kam jsem ji pozvali jako hosta. Do kanceláře vstoupila vysoká blondýna s dírou v hlavě, před kamerou byla lehce nervózní a čím déle vyprávěla svůj příběh, tím působila klidněji. Byla autentická a to mě na ní bavilo. V křesle hosta ji střídala sestra Radima. Ten obraz, kdy se v jedné místnosti setkaly Bára a jeptiška, mám zapečetěn v hlavě, opravdu neobyčejný zážitek.

Očekávání vs. realita

Vcházím do hlavní budovy ČT, mám v plánu vidět první část, poslechnout panelovku, pozdravit a jít. Po pár minutách promítání píšu domů, že dorazím později, chci to vidět celé. Tělem mi létají emoce, hlavou myšlenky. „Uff. To je něco. Dlouho jsem něco tak hezkýho neviděla, gratuluju,“ se ztěžklým hlasem zdravím po prvním díle Báru.

Panelová diskuse

Režisérka, scénárista, zástupci Fuck cancer, herečka Alžběta Malá a prof. MUDr. Petra Tesařová, CSc. „Třetinu žen ve věku do 40 let s karcinomem prsu opustí partner,“ zmiňuje profesorka a pak zazní „něco o debilech“…

Na otázku, co vám probíhalo hlavou, když vám lékař oznamoval diagnózu, Bára Hájková odpověděla: “No, mně tam právě probíhal ten tumor,“ a začne se smát.

Lék na život

Osm nedělních večerů roku 2024 bude patřit Smyslu pro tumor od režisérky Terezy Kopáčové, který nebude jen seriálem, ani sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. Příběh ambiciózního studenta neurochirurgie, který se z medika nečekaně stane onkologickým pacientem, vznikl podle belgické předlohy. Jeho představitel, herec Filip Březina, vysvětluje: „Tohle je seriál o naději, o smíření. O síle člověka změnit v sobě přístup k těžké životní situaci.”

Neděle na ČT

Během večera zaznělo, že nepanuje ani tak obava, zda-li se bude seriál líbit, jako obava o ty, kteří se nebudou chtít podívat.

Asi takhle, rakovina tu je a bude. Ať už z povzdálí nebo tváří v tvář, statistika říká, že se s ní nějakým způsobem setká každý z nás. Tak z toho nedělejme tabu a přestaňme šeptat. Tuhle povedenou sérii vnímám jako unikátní, a vlastně bezpečný, pohled pod kůži pacientů, blízkým, přeživším…i sobě.

Zdroj: Česká televize, Fuck cancer

Foto: se souhlasem České televize

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account