Mužské křestní jméno Oliver má dva možné výklady. První výkladová teorie jméno spojuje s latinským slovem „oliva” (význam „oliva”, „olivovník”). Jméno se pak překládá jako „pěstitel oliv”, přeneseně i jako „mírumilovný” nebo „plodný”. Olivová větvička je totiž pokládána za symbol míru, plodnosti a blahobytu (ve válce se s olivovou větvičkou žádalo o smír).

Druhý výklad jménu přisuzuje severský původ. Jméno by pak pocházelo z islandského slova „olfeir” s významem „následovník”, „pozůstatek předků”. Jméno bývá spojováno i se skandinávským slovem „alvar” (německým „albericht”), které se vykládá jako „vládce duchů (elfů)”.

Mužské jméno Oliver má i ženskou variantu ve jménu Olívie či Olivia. Jméno se vyskytuje i v podobě Olivius. Domáckými podobami jména jsou Ol, Oli, Olík, Ola, Oliv, Olin, Oliverek apod.

Jméno Oliver se vyskytuje také ve slovenštině, angličtině, němčině, dánštině nebo srbochorvatštině. Francouzskou podobou jména je Olivier, italskou Oliviero, španělskou Oliverio. Maďarština jméno zná jako Olivér.

V České republice žije v současnosti více jak 4 tisíce mužů a hlavně chlapců tohoto jména, v posledních letech totiž toto jméno stoupá v oblibě a dostává ho čím dál tím více novorozených chlapců.

Nositelem jména Oliver byl vůdce anglické revoluce 17. století Oliver Cromwell. Jméno nosil i anglický spisovatel Oliver Goldsmith nebo americký spisovatel James Oliver Curwood. V naší zemi zatím asi žádného extra slavného muže tohoto jména nemáme. Za zmínku stojí, že jméno Oliver vybral pro svého prvorozeného syna moderátor Patrik Hezucký a stejné jméno nosí i dnes již dospělý syn herce Milana Šteindlera – Oliver Šteindler.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account