Každý rok 1. října si na celém světě lidé připomínají výhody bezmasé stravy. Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Jeho smyslem je propagovat vegetariánství/veganství se všemi jeho výhodami – etickými, zdravotními, environmentálními
Obecně rozšířený pojem vegetarián označuje člověka, který nejí maso (včetně drůbeže a ryb) a další živočišné produkty (např. sádlo), kvůli kterým se zabíjí zvířata, tzv. jatečné produkty. Jeho strava je založena převážně na potravinách rostlinného původu. I bezmasá strava ovšem nabízí širokou škálu dalších možností a variant
Důvody, proč se člověk rozhodne jíst bezmasou stravu, mohou být různé a často se prolínají.
Zdravotní (prevence nebo náprava nerovnovážného zdravotního stavu), etické (soucit se zvířaty), ekologické (produkce rostlinné stravy je na zdroje méně náročná než produkce živočišných produktů), ekonomické (využití vlastních domácích potravin).
Ale též mohou být náboženské (dané náboženství zakazuje konzumaci masa), filozofické (např. následování principu ahinsá, tedy nenásilí), kulturně podmíněné (prostředí, ve kterém člověk vyrostl, je vegetariánské), nebo životní přesvědčení, které může kombinovat více z těchto důvodů.
Vegetariánství či veganství se často nedotýká pouze stravování, ale je považováno za životní styl, který zasahuje i do oblastí oblečení (nepoužívání kožešin), kosmetiky (nepoužívání výrobků testovaných na zvířatech), bydlení (ekologické stavby) a dalších.