Jáhelník
Ingredience
- mléko500ml
- hrušky 500 g
- tvaroh 250g tučný
- jáhly 200 g
- med 4 lžíce
- vejce 3 ks
- citrónová kůra1 lžička
- skořice 1 lžička
- máslo 1 plátek
- vanilka
Instrukce
- Jáhly přendáme do cedníku a spaříme 1 litrem vařicí vody.
- Poté je ještě propláchneme studenou vodou - je to kvůli tomu, abychom je zbavili případné hořkosti.
- Spařené jáhly dáme do hrnce, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (pozor, ať se jáhly nepřipálí).
- Hrušky očistíme a nastrouháme (případně nakrájíme na malé kousky).
- Uvařené jáhly necháme zchladnout.
- Přidáme do nich tvaroh, žloutky, koření - vanilku, skořici a citronovou kůru a med. Zamícháme.
- Bílky vyšleháme na pevný sníh a opatrně vmícháme do směsi.
- Na dno pekáče dáme 1/2 ochucených jáhlů, na ně nastrouhané/nakrájené hrušky- můžeme je ještě posypat trochu skořice, případně přidat ořechy.
- Na hrušky rozprostřeme zbytek ochucených jáhlů.
- Pečeme v troubě na cca 180 °C, aby byl nákyp hezky zlatý.
Super. To si určitě udělám. Vypadá to skvěle.
Děkuji
Už jen stačí přidat kávu. 🙂
Ano, tak tak Anetko .-)
Jak moc sladké nemusím, jáhelník patří mezi pár čestných výjimek. 👍
A kus kus? Na sladko! Zapečený? Podobná mňamka. Já zase nemusím žemlovku.
Žemlovku taky nemusím.
Take muzu, hlavne na sladko 🙂
taky dělám na sladko
mám ráda, jáhly doma jsou, hrušky jsem zamrazila nebo jsou kompotované 🙂