Není žádným tajemstvím, že jste to, co jíte. Mnoho výzkumů v průběhu posledních desítek let ukázalo, že dobře vyvážená strava plná výživných potravin je vaší nejsilnější obranou proti chronickým i virovým onemocněním od srdečních chorob, přes cukrovku až po chřipku. Věděli jste ale, že potraviny, které jíte, vám mohou pomoci posílit váš imunitní systém? To znamená, že pomáhají vašemu tělu bojovat proti virovým onemocněním. Jaké potraviny mají tu moci ovlivňovat vaši imunitu a schopnost reagovat na viry, kterým jsme každý den vystaveni? Jen čtěte dál…
Co je imunitní systém?
Imunitní systém je způsob, jakým se vaše tělo brání před hrozbami vnějšího světa. Tento složitý mechanismus buněk, tkání a orgánů identifikuje, kdy něco „špatného“ vstoupilo do vašeho těla a poté spustí automatickou, koordinovanou reakci, která vám pomůže se uzdravit. Když je váš imunitní systém silný, vaše tělo je lépe připraveno bojovat s nemocí. Když je naopak slabší, je velice pravděpodobné, že onemocníte.
Tentokrát zapomeňte na acai, echinaceu, chlorelu a jiné superpotraviny a zaměřme se na ty běžně dostupné, které najdete ve svém supermarketu a snadno je tak budete moci zařadit do svého jídelníčku.
10 běžných potravin, které pomohou posílit vaši imunitu:
1. Borůvky
Jsou běžně dostupné, skvěle chutnají a doslova nabité antioxidanty. Už jste určitě slyšeli, že borůvky jsou „dobré na oči“, umí zastavit průjem a působí preventivně proti rakovině. Jejich největším přínosem ale je, že zvyšují vaši imunitu. Obsahují zejména antioxidanty, bioflavonoidy, třísloviny, karotenoidy, vitamíny, ovocné cukry a minerální látky. Navíc se dají jíst syrové, zavařit nebo zapéct.
2. Rybí tuk
Historie užívání rybího oleje sahá až do konce šestnáctého století. Lidé v oblasti Anglie i Skandinávie si povšimli faktu, že ti, kdo žijí blízko u moře a přirozeně konzumují často rybí produkty, se těší lepšímu zdraví. Ryby, které mají vysokou hladinu Omega 3 mastných kyselin, jako je losos, tuňák nebo makrela, jsou známé tím, že zvyšují aktivitu bílých krvinek, jež umí bojovat s infekcemi. Tyto zdravé tuky pomáhají našemu imunitnímu systému a jsou také dobré pro naše srdce a mozek.
3. Listová zelenina
Prospívá pleti, dietě, ale hlavně imunitě. Je známo, že tmavá zelenina, jako je špenát, rukola, kapusta nebo salát, má vysokou hladinu vitamínu C spolu s antioxidanty a beta karotenem, které všechny pomáhají bojovat s infekcemi. Rukola se dá využít v salátech, stejně tak špenátové listy vás nasytí i syrové, ale můžete je připravit klasicky i jako přílohu k masu. Růžičková kapusta chutná nejlépe zlehka ohřátá na páře. Většinu tmavé zeleniny ale můžete snadno přidat například do oblíbeného smoothies, takže snadno posílíte imunitu nejen svou ale i vašich dětí.
4. Ořechy a semínka
Ořechy lze právem považovat za velmi hodnotnou pomoc pro váš imunitní systém, protože mají velkou nutriční hodnotu, obsahují vitamíny, mikroelementy a cenné mastné kyseliny. Například vlašské ořechy díky velkému množství bóru, Omega-3, vitaminu E a selenu mají příznivý vliv na mozkové funkce, zvýšení duševní aktivity a zlepšení paměti. Mandle naopak obsahují užitečné prvky jako bílkoviny, vlákninu, zinek, vápník, hořčík, fosfor či železo stejně jako spoustu antioxidantů, které jsou prospěšné pro imunitu, ale také snižují hladinu cholesterolu. Hrst kešu ořechů obsahuje 1/3 denní dávky mědi, které nám poskytuje velmi silnou ochranu imunity. Zajímavost: Pro podporu imunitního systému je lepší jíst kešu pečené. V této podobě mají zvýšené množství antioxidantů.
5. Koření
Česnek, zázvor a kurkuma – kromě toho, že dodávají vašemu jídlu tolik potřebnou chuť, jedná se o prostředky, které se používaly ke zvýšení imunity už ve středověku. Například kurkumin podporuje imunitní systém způsobem, který mu pomáhá reagovat rychle a ve správný čas. Shromažďuje tak super efektivní obranu proti mikrobům, jako jsou viry a bakterie, a brání jim v napadení našeho těla. Česnek je zase bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Zázvor kromě podpory imunitního systému ještě navíc pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a pozitivně působí na trávení.
6. Citrusové plody
Většina citrusových plodů, jako jsou pomeranče, grapefruity, mandarinky, citrony a limetky, obsahují vysokou hladinu vitamínu C, který zvyšuje počet bílých krvinek, a tím pomáhá v boji proti infekcím. Už kdysi je námořníci používali jako přírodní lék proti obávaným kurdějím. Podle statistik má z citrusů nejvíce „céčka“ pomelo, pomeranč a citrón. Nezáleží na tom, jestli je jíte celé, vymačkáte je na jejich bohatou šťávu nebo přidáte do oblíbeného jídla. Navíc jejich dužina čistí střeva a zlepšuje obranyschopnost celého těla.
7. Drůbež
Slepičí polévka je dobrá nejen pro duši. Drůbež má totiž vysoký obsah vitamínu B-6, který dokáže zmírnit zánět a je potřebný při tvorbě nových červených krvinek, a zinku, který zvyšuje tvorbu bílých krvinek. S teplou miskou polévky proto nemusíte čekat až budete nachlazení, ale můžete si ji vychutnat i v rámci prevence.
8. Paprika
Když cítíme, že na nás něco leze, většina z nás má tendenci sáhnout po pomeranči. Vězte ale, že například červená paprika má ještě vyšší hladinu vitamínu C. Zapomeňte ji používat jako ozdobu na vašem svačinovém toastu a místo toho ji plnohodnotně zapojte k posílení imunity. Navíc dokáže chránit vaši pleť před stárnutím a pomáhá předcházet kornatění cév.
9. Jogurt
Toto fermentované jídlo se svými „živými a aktivními kulturami“ a vitamínem D může snadno stimulovat váš imunitní systém, aby pomohl v boji proti nemocem. Ideální je volit variantu bez přidaného cukru a výrobek případně „dosladit“ například medem nebo ovocem (v kombinaci s borůvkami nemůžete udělat chybu). Bonusem navíc je, že jogurty ovlivňují střevní mikroflóru, takže vám vyladí zažívání a pomůže tělu lépe vstřebávat důležité minerální látky a vitamíny.
10. Olivový olej
Většina z nás ho pravděpodobně má v kuchyni a víme, že je zdravý, ale olivový olej má obrovský benefit i pro posilování našeho imunitního systému. Po tisíce let byl základem středomořské stravy a jeho historie sahá až do starověkého Řecka a Říma. Obsahuje totiž polyfenoly, což jsou sloučeniny, přesněji řečeno druh antioxidantů, které kromě toho, že působí jako přírodní konzervant, mají i spoustu léčivých účinků. Kromě toho, že olivový olej podporuje naše kardiovaskulární zdraví, paměť a funkci mozku, také podporuje nás imunitní systém.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
Tak tady se s manželem snažíme být poctiví a většinu potravin konzumujeme, a nejen v zimních měsících.
My také, dnes jsme se vrátili z krátké dovolené a zajeli nakoupit. Já sháněli především ovoce, zeleninu a ryby…
Dostupné potraviny, lze je různě kombinovat. Většinu konzumují.
Super inspirace, ano tohle vsechno mam rada a dopravam si….
Super potraviny, většinu jich používáme, máme rádi….