vývar s domácími játrovými knedlíčky
Ingredience
- 1 kg hovězího masa
- 1 kg hovězích kostí
- 2 cibule
- 300 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- 3 stroužky česneku
- 12 kuliček nového koření
- 12 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- snítky petržele
- 15 g soli
- 2,5 l studené vody
- Játrové knedlíčky
- 300 g hovězích jater
- 2 vejce
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- pepř
- 4 lžíce strouhanky
Instrukce
- Maso s kostmi a cibuli dejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 210 °C 20 minut. Během pečení si připravte veškerou zeleninu do vývaru. Vše si očistěte, oloupejte a nakrájejte na velké špalíčky.
- Poté co je maso hotové, dejte jej do velkého hrnce s nakrájenou zeleninou, česnekem, kuličky nového koření a pepře, bobkovými listy, snítky petržele, solí a studené vody. Vodu dejte tak, aby bylo vše potopené a vývar dosolte až na konci vaření.
- Vývar přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední výkon. Vývar musí jen probublávat a lehce se převracet.
- Vývar vařte zhruba 6 - 7 hodin. Během vaření nemusíte sbírat kal z hladiny. Díky pečenému masu s kostmi se do vývaru nedostane tolik bílkoviny jako ze syrového masa. Při pozvolném vaření se část bílkoviny srazí a usadí se na dně. Odstraní se až slitím vývaru přes cedník.
- Zhruba hodinu před koncem vaření si připravte játrové knedlíčky. Hovězí játra si mixérem nasekejte na co nejjemněji. K játrům, přidejte vajíčka, sůl, pepř, majoránku a strouhanku. Vše promíchejte a nechte tak 15 - 20 minut odpočinout. Pokud bude směs příliš tuhá, přidejte ještě jedno vejce a důkladně promíchejte. Po odležení si pomoučněte ruce hladkou moukou a z těsta vytvořte menší kuličky.
- Jakmile je vývar uvařen, vyndejte veškeré maso, zeleninu a koření. Hovězí vývar slijte přes velmi jemné síto. Udělejte to ideálně 2x po sobě.
- Čistý vývar přiveďte k varu, dejte do něj vařit knedlíčky. Jakmile budou knedlíčky hotové, několikanásobně zvětší svůj objem a vyplavou na hladinu.
- Do hotového hovězího vývaru poté přidejte nakrájenou zeleninu s kousky masa. Nakonec vývar dochuťte solí dle potřeby.
Vývar vypadá lákavě. Ten mám nejraději.
A jak je zdravý.
vývary miluji, zrovna tak jako dobře udělané krémové polévky…. příští týden mi přijede vnouček, tak mu uvařím hovězí vývar s nudličkami, to on má rád 🙂
Naše neterinka ma taky nejradeji rezankovou polivecku 😀
Vojtík mrkvičku a nudle, musím se domluvit s dcerou, jakou mám udělat polívku, ale asi zvítězí hovězí 🙂