Vaření na elektrickém sporáku je snadné, ale může být také rychlé a úsporné. Jen k tomu potřebujete znát ty správné triky. V dnešním článku se na ně podíváme a prozradíme vám praktické rady, jak efektivně vařit na elektrickém sporáku a maximalizovat úsporu času i energie. Možná budete sami překvapeni, jak málo k dosažení stačí.

Využívejte svůj elektrický sporák efektivně! Díky těmto jednoduchým trikům dosáhnete těch nejlepších výsledků!

Urychlete vaření

Umístění nádobí – Dejte nádobí na varnou desku co nejdříve, jak jen to jde. To umožní nádobí akumulovat teplo už během předehřívání.

Použijte pokličku – Docílíte nejen rychlejšího vaření, ale také ušetříte energii tím, že se teplo neztrácí do vzduchu, kde už nám k ničemu není.

Teplotní stupně

Používejte nižší teploty – Většina jídel nepotřebuje vysoké teploty. Volbou nižší teploty nastává pomalejší vaření, které může vést k větší intenzitě chutí a šetření energií.

Zbytkové teplo – Po vypnutí varné desky nechejte nádobí stát na desce. Za pomocí zbytkového tepla můžete jídlo dokončit bez další spotřeby energie.

Vaříme úsporně

Zvolte malé nádoby – Při vaření menších porcí používejte menší nádoby. To logicky zajistí rychlejší ohřev a ušetří energii.

Šetřete vodou – Při vaření těstovin či zeleniny používejte jen tolik vody, kolik je opravdu potřeba. Proč? Méně vody se přece ohřeje rychleji.

Nachystejte si věci dopředu – Před začátkem vaření si připravte všechny suroviny a nádobí. To minimalizuje čas strávený hledáním a umožní vám se soustředit na to důležité. A tedy na tvorbu toho nejlepšího jídla.

Více pokrmů najednou – Pokud se vám podaří naplánovat vaření tak, abyste využili všechny plochy varné desky opět přispějete k vašim úsporám. Vařte proto pokrmy, které mají podobné teplotní nároky, současně.

Foto: Shutterstock

Zachovejte při vaření živiny

Použijte páru – Vaření pomocí páry je zdravé a šetrné k živinám v potravinách. Vy si tak můžete vychutnat plnohodnotné jídlo plné všeho, co má obsahovat. Navíc budete moci zase po čase zapnout digestoř, která vás zbaví přebytečné páry a pachů.

Zeleninu jen krátce – Rychlé vaření zeleniny v minimálním množství vody zachovává živiny a přirozenou barvu, což určitě není na škodu.

Jak sami můžete vidět, efektivní vaření s elektrickým sporákem není vůbec složité. Vyžaduje sice trochu plánování a uvědomění si různých možností, za což budete ve výsledku odměněni. Dodržováním těchto rad můžete totiž ušetřit nejen energii a čas, ale také dosáhnout lepších výsledků s vašimi gurmánskými pokusy.

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
4 Komentářů
  1. NelaVávrová 1 rokem ago

    Také se snažím dodrzovat, spíše volím kvalitně a zdravé, ale ráda jsme se poučila z článku.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Takto se snažím taky šetřit, ale vaří i manžel, a ten tyhle vychytávky moc nebere….A starýho psa novým kouskům nenaučím…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account