Ponořte se do světa šťavnatých chutí, vůně dřevěného uhlí a společných chvil s rodinou a přáteli. Uspořádat tu nejlepší BBQ zahradní party je jednodušší, než by se mohlo zdát. Tak směle do toho a nezapomenutelná zábava plná chutí může začít.
BBQ není pouhé grilování
Možná si říkáte, v čem je v Barbecuing (BBQ) tak odlišný od klasického grilování. To tajemství tkví v přípravě. Při grilování využíváme přímého ohně, ovšem v případě BBQ bývá zdroj tepla zpravidla nepřímý. Maso se tak dělá déle například pod poklopem umístěným na gril, za přítomnosti kouře a při nižší teplotě. Ano, vepřovou plec pak připravujete třeba 10-12 hodin, ale ta chuť za to rozhodně stojí.
Jen si představte jak se vůně grilovaného masa line vzduchem, slunce pomalu zapadá a zábava začíná. BBQ zahradní party totiž není pouze o jídle, ale především také o celkové atmosféře. Křehké pochoutky z grilu jsou pak tou pomyslnou třešničkou na dortu. Nezáleží na tom, zda jste v grilování začátečník nebo ostřílený profík. Každý má svůj styl, tak se nebojte experimentovat. Můžete vsadit na klasické grilovací klobásy a šťavnaté kuře nebo připravit burgery s cheddarem. Vydat se ale můžete i na exotickou cestu a připravit třeba grilované krevety s ananasem. Možnosti BBQ jsou neomezené a nestále se objevují nové a nové recepty.
Asi nejvíce mají lidé BBQ spojeno s klasickými hovězími žebry pokrytými vrstvou BBQ omáčky. Absolutní špičku pak představuje argentinské Churrasco Asado z kvalitního hovězího masa pomalu se propékajícího na ohni. Oslavte život s těmi nejbližšími a připravte jim nezapomenutelné chvíle, které v každém budou doznívat ještě dlouhou poté, co dohoří poslední uhlík.
Nevíte-li jak začít, máme pro vás pár tipů na skvělé BBQ recepty.
Barbecue omáčka
Ingredience
1 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená najemno
400 g nakrájených rajčat (třeba z plechovky)
3 stroužky česneku, jemně nasekané
85 g hnědého cukru
3 lžíce sladového octa
2 lžíce worcestrové omáčky
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
Postup
V hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli. Vařte ji na mírném ohni 4-5 minut, dokud nezměkne. Přidejte zbývající ingredience, okořeňte a promíchejte. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 20-30 minut, dokud nezhoustne. Chcete-li získat hladkou omáčku, jednoduše směs několik sekund mixujte.
Rychlá varianta BBQ omáčky, stačí s ní potírat pečící se maso
225 g omáčky HP
300 g rajčatového kečupu
170 g anglické hořčice
150 ml worcestrové omáčky
100 ml whisky
750 ml čerstvé jablečné šťávy
200 ml řídkého medu
Glazovaná žebírka podle Jamieho Olivera
Začínají se péct pomalu v troubě, pak následuje přesun na gril pro dosažení dokonalého kouřového a lepkavého finiše.
Ingredience
4 ks kvalitních vepřových žeber (1,5-2 kg)
2 lžičky čínského koření pěti vůní
olivový olej
1 palice česneku
2 pomeranče
290 ml hoisin omáčky
1 svazek čerstvého rozmarýnu či tymiánu (30 g)
Příloha
450 g jasmínové rýže
Salát
1 svazek jarní cibulky
1 svazek ředkviček
1 čerstvý fenykl
3 čerstvé chilli papričky
1 svazek koriandru (30 g)
3 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rýžového vinného octa
1 lžička sójové omáčky s nízkým obsahem soli
4 cm zázvoru
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C/plyn 3. Žebra posypte kořením pěti vůní a pořádnou dávkou mořské soli a černého pepře, pokapejte 1 lžící olivového oleje a rozetřete po celém povrchu. Naskládejte je do velkého pekáče, rozlomte hlavičku česneku a rozprostřete neoloupané stroužky po pekáči, pak rozpulte a přidejte pomeranče. Pekáč pečlivě zakryjte alobalem a pečte v troubě 3 hodiny nebo dokud nejsou žebra měkká a propečená.
Mezitím si připravte salát. Pokrájejte jarní cibulky, ředkvičky a fenykl a zbavte chilli papričky slupky, pak vše podélně nakrájejte na jemné plátky a vložte do mísy s ledovou vodou pro zachování křupavosti. Nasekejte lístky koriandru a dejte si je stranou.
Zálivku připravíte smícháním sezamového oleje, rýžového octa a sóji. Oloupejte a najemno nastrouhejte zázvor, ochutnejte a dochuťte černým pepřem.
Vyndejte žebra z trouby a přeneste je na prkénko. Opatrně vymačkejte lepkavou pomerančovou šťávu zpět do plechu. Vymačkejte měkkou dužinu česneku ze slupek a rozmačkejte ji, přičemž seškrábněte všechny lepkavé kousky z plechu.
Postavte nádobu se šťávou nad gril, nechte probublávat a pak zalijte omáčkou hoisin. Nechte ještě několik minut dusit, nebo dokud nezhoustne a nezaleskne se, pak ji vyjměte.
Každé žebírko namočte do glazury, použijte dřevnaté bylinky jako štětec, a přeneste je na chladnou stranu grilu. Přikrytá s otevřeným vzduchovým ventilem pečte dalších asi 10 minut.
Mezitím uvařte jasmínovou rýži podle návodu na obalu, načechrejte ji a rozdělte na talíře. Osušte salátovou zeleninu, promíchejte ji se zálivkou a dejte na talíř. Navrch naskládejte lepkavá žebírka a pak už jen dobrou chuť.
Piknikové BBQ kuře
Ingredience
2 stroužky česneku
2 lžičky másla
1 šálek kečupu
1/4 šálku baleného hnědého cukru
1/4 šálku chilli omáčky
2 lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce celerového semínka
1 lžíce hořčice
1/2 lžičky soli
2 kapky pálivé pepřové omáčky
2 kuřata (každé o hmotnosti 3-4 kg), naporcovaná
Postup
Ve velkém hrnci osmahněte česnek na másle do měkka. Přidejte dalších ingredience a za stálého míchání přiveďte k varu, následně odstavte.
Na lehce vymaštěném grilovacím roštu grilujte přikryté kuře na středním žáru 30 minut a občas ho otočte, polévejte omáčkou. Grilujte ještě 15 minut nebo dokud teploměr nedosáhne 170°, několikrát podlijte a otočte.
Tipy: Omáčku je nejlepší připravit den nebo dva předem, aby se chutě hezky propojily.
Pokud nemáte po ruce chilli omáčku, můžete použít 1/4 šálku kečupu navíc.
Nemáte-li štětec na omáčku, svažte několik větviček rozmarýnu nebo jiné bylinky provázkem a omáčku roztírejte takto vyrobeným štětcem.
Autorka: Kristýna Solničková
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Letos nás byly troje žebírka na gr
ilu 🙂
Nám teď nepřeje počasí na grilování. Jinak grilujeme každý víkend. Mňamka.
dala bych si říci, a hlavně bych si dala nějakou mňamku z ohně 🙂 tedy z grilu klidně