Léto je pro nás i pro naše psí domácí mazlíčky skvělým obdobím, kdy si můžete užívat společný čas, vydat se na společnou turistiku, jet kempovat nebo objevovat krásy (nejen) českých kulturních památek. Mějte ale na paměti nejen svou bezpečnost, ale také tu vašich nejmilejších domácích mazlíčků. Vysoké teploty totiž mohou potrápit nejen nás, ale také psy. Ti bohužel nemohou kdykoliv skočit do studeného bazénu, ochladit se ledovým nápojem nebo si dát studenou sprchu. Díky jejich srsti je pro ně mnohdy léto nebezpečnějším obdobím než právě zima. Proto jsme pro vás sepsali tipy, díky kterým každý pes zůstane hydratovaný a chráněný od přehřátí, bez spálených polštářků svých tlapek nebo dalších letních úrazů. Jen čtěte dál…

Jak si užít léto se psem? Značka: bezpečně

Foto: Shutterstock

1. Ochlazujte je

Nikdy nepodceňujte sílu letních veder. I dny, které jsou pro člověka snesitelně teplé, mohou být pro naše psy příliš horké. Nikdy proto nenechávejte psa v zaparkovaném autě, protože i když se nám teploty připadají snesitelné, teplota uvnitř auta může rychle vyšplhat na smrtelnou úroveň. 

Venku pak zajistěte svému psovi stín a dostatek chladné čerstvé vody. Dětské bazénky nebo bazény pro psy jsou skvělým způsobem, jak psa ochladit – jen se ujistěte, že voda pro malé psy a mladá štěňata je mělké úrovně a nikdy nenechávejte psa v bazénu samotného bez dozoru. Ochlazování by mělo být doplněno i občasným plaváním (pokud to má vaše rasa ráda). Dbejte ale na to, že se pes bude koupat ve vodě, která není stojatá a zatuchlá, protože jinak by jim z důvodu občasného napití mohla způsobovat nevolnost. Pokud je venku příliš horko, nenechávejte svého psa doma se spuštěnou klimatizací a místo toho raději použijte ventilátory k cirkulaci vzduchu. Zároveň se ujistěte, že stále budou mít k dispozici dostatek pitné vody.

Foto: Shutterstock

2. Dohlédněte na jejich hydrataci

Dbejte na to, že pes bude mít uvnitř i venku dostatek pitné vody. Zároveň si uvědomte, že psy jsou jako malé děti, které občas na pití prostě zapomínají a snažte se je k pití motivovat. Perfektním způsobem ochlazení vašeho pejska může být i přidání pár kostek ledu do misky s vodou.

Foto: Shutterstock

3. Sport ano, ale jen za úsvitu a za soumraku

Stejně jako většina sportovních trenérů a odborníků doporučí přes léto vám, abyste sportovali jen brzy ráno a později odpoledne, kdy jsou teploty přece jen snesitelnější a sluneční paprsky už nemají takovou sílu, udělejte to pro svého pejska. Pokud vás váš čtyřnohý společník doprovází při chůzi nebo při běhu v kritických hodinách zvyšujete tím jeho šanci na úpal nebo vyčerpání z horka. Zároveň díky rozpáleným chodníkům může snadno dojít k popálení jeho citlivých polštářků tlapek. Naplánujte si proto procházky a další cvičení za svítání nebo za soumraku, kdy jsou teploty chladnější. Během dne se pak zaměřte na sportovní aktivity uvnitř nebo ve vodě. 

Foto: Shutterstock

4. Sledujte známky úpalu

Úpal nastává, když tělesná teplota psa stoupne na nebezpečnou úroveň a jeho organismus už není schopen se dál sám ochlazovat. Proto je dobré vědět, jaké jsou první známky úpalu u psů, abyste mohli rychle jednat a poskytli svému psovi první pomoc. 

Mezi příznaky úpalu patří:

– silné lapání po dechu 

– husté slintání

– jazyk visící daleko z úst

– malátnost

– závratě

– zvracení nebo průjem

– kolaps a ztráta vědomí

Pokud máte podezření, že vás pes trpí úpalem, okamžitě ho přesuňte na chladné místo s ventilátorem a nabídněte mu studenou vodu. Pokud jeho tělo nemůže namočit jazyk, neváhejte ho vodou polít, ale neponořujte do vody celé jejich tělo. Zároveň okamžitě vyhledejte odbornou pomoc veterináře.

Foto: Shutterstock

5. Poskytněte vašemu psovi ochranu proti slunci

Možná budete překvapeni, když zjistíte, že i psi se mohou v létě přes svojí srst spálit. Nejzranitelnějšími oblastmi jsou pro ně nos, uši a tlamička, kde je jejich srst nejřidší. Psi s bílou srstí a velmi tenkou srstí jsou potom nejvíc náchylní k úpalu. Abyste ochránili jejich jemnou pokožku, aplikujte před delším pobytem na slunci opalovací krém bezpečný pro psy a aplikujte ho několikrát denně podle pokynů na obalu.

Foto: Shutterstock

6. Myslete na bezpečnost

Většina psů umí plavat, ale některá plemena neplavou tak dobře jako jiná. Brachycefalická plemena jako buldoci, francouzští buldoci a mopslíci mohou ve vodě takřka bojovat o každé tempo. V těchto případech proto zvažte použití záchranné vesty pro psy, aby se mohli i oni bezpečně koupat a plavat. 

Když si hrajete u vody, pozorně také svého psa sledujte, abyste se ujistili, že dobře zvládá terénní nerovnosti břehu a nejeví známky vyčerpání. Někteří psi si hraní užívají natolik, že se nechtějí zastavit ani na minutu, a vyčerpání spolu s plaváním pro ně může být nebezpečnou kombinací. 

Foto: Shutterstock

7. Ochraňte psí tlapky

Polštářky psích tlapek jsou tvrdé, ale psi si je mohou snadno a rychle popálit o rozpálený chodník nebo písek. Ve velmi horkých dnech je proto nejlepší venčit psa jen za úsvitu a za soumraku, kdy jsou teploty nižší. Zároveň než necháte psa chodit po horké zemi, vyzkoušejte ji nejprve rukou nebo vlastní nohou. Pokud je příliš horká pro vás, bude příliš horká i pro vašeho domácího mazlíčka. Řešením mohou být psí chrániče na tlapky, které psa ochrání, ale záleží na tom, jestli se vašemu miláčkovi budou líbit nosit.

Foto: Shutterstock

Zdroj: Wikipedie Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
4 Komentářů
  1. Lucka Lucka 1 rokem ago

    Máme dvě čivavinky 🙂

  2. MarcelaKapounová 1 rokem ago

    Hafíka už nemáme, ale v parném létě jsem dávala velký pozor aby byl ochlazován, dostatek vody, nespálil si tlapky o asfalt. Je to živý tvor který trpí jako člověk. Proto nechápu jak může někdo nechat například psa zavřeného v rozpáleném autě.

  3. NelaVávrová 1 rokem ago

    Velmi inspirativní článek. My jsme chodili pravidelně koupat pejska 🙂

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    výborné rady, které je třeba dodržovat… psi v létě mohou trpět zrovna tak, jako lidé…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account