Terina
Ingredience
- Červená řepa 1 kg
- Sůl
- Pepř
- Extra panenský olivový olej.
- Čerstvé oregáno 1 snítka
- Čerstvý kozí sýr 300 g
- Sýr Philadelphia 100 g
- Tymián 1 snítka
- Nasekaná pažitka 2 lžíce
- Pekanové ořechy 80 g
- Krystalový cukr 1 lžíce
- Čerstvá šalvěj 1 snítka
- České máslo 2 lžíce
Instrukce
- Připravte si formu na terinu nebo chleba o rozměru přibližně 25×8 cm. Vymažte ji trochou olivového oleje a vyložte několika kousky potravinové fólie, s přesahem přes okraje. Polovinu oregana nakrájejte nadrobno a zašlehejte do kozího sýra. Přimíchejte smetanový sýr s tymiánem, pažitkou, ½ lžičky mletého černého pepře a ½ lžičky soli. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.
- Bulvy červené řepy opatrně nakrájejte na mandolíně nebo velmi ostrým nožem na 2 mm plátky. Do připravené formy nejprve vyskládejte vrstvy plátků červené řepy, které se musí lehce překrývat. Na konci je ořízněte tak, aby lícovaly s okraji formy. Poté naneste tenkou vrstvu směsi kozího sýra. Tento postup opakujte, dokud nenaplníte celou formu. Vše zakončete vrstvou červené řepy. Všechny vrstvy vždy řádně stlačte a uhlaďte, abyste vytlačili přebytečný vzduch.
- Po okraj naplněnou formu přikryjte potravinovou fólií, zatěžkejte a dejte přes noc zchladit do lednice. Pekanové ořechy nejprve zlehka opečte na menší nepřilnavé pánvi. Následně je zasypte cukrem a míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Hotové ořechy přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout.
- V další pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte šalvěj, zbývající lístky oregana a restujte několik minut dokřupava. Hotové bylinky shrňte na kuchyňskou utěrku, nechte okapat a osolte dle chuti.
- Vychlazenou terinu vyndejte z lednice, sejměte z ní potravinovou fólii a vyklopte na prkénko. Pomocí přesahující fólie ze dna formy vyjměte opatrně celou terinu a fólii poté odstraňte. Navrch dejte opečené ořechy obalené v cukru a křupavé bylinky.
- Terinu nakrájejte ostrým nožem na plátky a podávejte například s opečeným toustem.
Vyzerá to krásne. Ja ale kozí syr nezjem, je mi z neho zle.
zajímavé, řepu máme moc rádi 🙂
Je velmi zdravá, jednou jsem se jí přejedla a ještě netušila, co může udělat, když jdu na záchod. Myslela jsem, že krvácím 😀
jojo, moč a nejen ta má temnou barvu…., ale řepa je zdravá a my si z ní doma děláme celkem často saláty, nebo polévku, plátky s mozarellou a rajčaty, s kozím sýrem a když ten není, tak třeba jen se zakysanou smetanou…když je nakládaná, tak jako přílohu k rizotu, francouzským bramborám a pod.
Děkuji, ano, také miluji.