CELOZRNNÉ CINNAMON ROLLS

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 100 g povoleného másla
  • 110 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • 40 g moučkového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 5 g skořice
  • 100 g třtinového cukru

Instrukce

  • Nejdříve si nakrájejte máslo na malé kostky a nechte ho povolit. Půlku povoleného másla budete potřebovat hned do těsta, druhou půlkou pak natřete nakynuté rozválené těsto těsně před pečením. Z lednice také vytáhněte vejce, aby před použitím mělo pokojovou teplotu.
  • Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte lžíci třtinového cukru a nechte vzejít kvásek.
  • Po 10 minutách by mělo droždí na hladině mléka vytvořit bublinky, což znamená, že je připravené pro další práci. Do mísy od robota odměřte moučkový cukr, obě mouky a špetku soli. Přidejte kvásek, 50 g povoleného másla a vejce a nechte několik minut zpracovávat robotem do hedvábného pružného těsta. Pokud bude potřeba, můžete přidat lžíci mouky navíc, aby se těsto přestalo lepit na mísu.
  • Po vypracování dejte těsto minimálně na hodinu kynout. Já předehřeju troubu na minimální možnou teplotu 50 °C, vypnu ji a vložím do ní místu s těstem přikrytou čistou utěrkou.
  • Po hodině nebo dvou, kdy by mělo těsto aspoň zdvojnásobit svůj objem, ho vyklopte na lehce pomoučený vál a vyválejte na asi půlcentimetr tlustý obdélník. Ten potřete druhou polovinou másla a posypejte směsí skořice a třtinového cukru tak, aby náplň byla pravidelně po celém povrchu.
  • Plát pevně zarolujte podél delší strany tak, abyste získali vysokou roládu. Pomocí nitě ji rozřežte na 8 stejných kousků a ty vložte řeznou stranou do olejem vymazaného pekáče, zakryjte znovu utěrkou a nechte ještě aspoň půl hodiny kynout.
  • Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté cinnamon rolls do ní vložte asi na 25 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy začnou zlátnout a jsou na povrchu křupavé. Upečené rolky po pár minutách vyndejte z pekáče a nechte je vychladnout na chladicí mřížce.
  • Po vychladnutí můžete cinnamon rolls potřít polevou z moučkového cukru, mléka a kapky rumu ale není to nutné. Nejlepší jsou čerstvé, ale druhý den je můžete klidně dát na pár minut do trouby předehřáté na 100 °C a budou zase chutnat jako právě upečené.
7 Komentářů
  1. 5 stars
    Dobré jedlo aj na cesty a na výlety.

  2. Author
    NelaVávrová 2 roky ago

    Tak, tak, děkuji Vám…

  3. 5 stars
    Moc hezké rolky a budou určitě moc dobré. Ty mám ráda.

  4. Jsou moc pěkné, nikdy by mne nenapadlo je péct takto u sebe, v podstatě jako buchty.

  5. Lenka Hudečková 2 roky ago

    vypadají hezky, o tom žádná -)

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account