Nejdříve si nakrájejte máslo na malé kostky a nechte ho povolit. Půlku povoleného másla budete potřebovat hned do těsta, druhou půlkou pak natřete nakynuté rozválené těsto těsně před pečením. Z lednice také vytáhněte vejce, aby před použitím mělo pokojovou teplotu.
Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí, přisypejte lžíci třtinového cukru a nechte vzejít kvásek.
Po 10 minutách by mělo droždí na hladině mléka vytvořit bublinky, což znamená, že je připravené pro další práci. Do mísy od robota odměřte moučkový cukr, obě mouky a špetku soli. Přidejte kvásek, 50 g povoleného másla a vejce a nechte několik minut zpracovávat robotem do hedvábného pružného těsta. Pokud bude potřeba, můžete přidat lžíci mouky navíc, aby se těsto přestalo lepit na mísu.
Po vypracování dejte těsto minimálně na hodinu kynout. Já předehřeju troubu na minimální možnou teplotu 50 °C, vypnu ji a vložím do ní místu s těstem přikrytou čistou utěrkou.
Po hodině nebo dvou, kdy by mělo těsto aspoň zdvojnásobit svůj objem, ho vyklopte na lehce pomoučený vál a vyválejte na asi půlcentimetr tlustý obdélník. Ten potřete druhou polovinou másla a posypejte směsí skořice a třtinového cukru tak, aby náplň byla pravidelně po celém povrchu.
Plát pevně zarolujte podél delší strany tak, abyste získali vysokou roládu. Pomocí nitě ji rozřežte na 8 stejných kousků a ty vložte řeznou stranou do olejem vymazaného pekáče, zakryjte znovu utěrkou a nechte ještě aspoň půl hodiny kynout.
Troubu rozehřejte na 180 °C a vykynuté cinnamon rolls do ní vložte asi na 25 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy začnou zlátnout a jsou na povrchu křupavé. Upečené rolky po pár minutách vyndejte z pekáče a nechte je vychladnout na chladicí mřížce.
Po vychladnutí můžete cinnamon rolls potřít polevou z moučkového cukru, mléka a kapky rumu ale není to nutné. Nejlepší jsou čerstvé, ale druhý den je můžete klidně dát na pár minut do trouby předehřáté na 100 °C a budou zase chutnat jako právě upečené.