Pampeliškový sirup
Ingredience
- 200 g pampeliška květy
- 1 l voda
- 50 g cukr krupice
- 100 ml citronová šťáva
- 100 ml pomerančová šťáva
Instrukce
- Okvětní lístky pampelišek zalijte vodou a přikryté hodinu povařte na mírném ohni. Nálev nechte do druhého odstát v chladu, poté přeceďte, pořádně vymačkejte květy a spolu s cukrem zahřejete, aby se úplně rozpustily. Přidejte pomerančovou a citronovou šťávu a nechte sirup vychladit.
Dobrý sirup. Také jsem ho vařila. Byl super.
Také ho vařila moje maminka, první tchýně, pak i já. Ale dneska jsem na pampeliškový květ hodně alergická, takže se musím obejít bez sirupu-medu. Ale manžel ho každý rok dostává a použíává.
Dříve se dělal asi hojně, jak toho nebylo v obchodech moc k dostání…no a nyní se už lidé zase více k přírodě navrací, což je dobře…
Super, my máme spíše med lesní, květový.
Pampeliškový sirup, u nás se tomu říkal i pampeliškový med…Když jsem byla dítě, tak ho maminka vařila každý rok. Úplně se mi vybavilo, jak jsem chodila po zahradě a poctivě počítala jednotlivé hlavičky pampelišek, co jsem trhala do košíčku…
Děkuji za inspiraci a vzpomínky 🙂