Mazanec
Ingredience
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 20 g droždí cca 1/2 kostky
- 115 ml vlažného mléka
- 70 g cukru
- 70 g změklého másla
- 4 g soli
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky citronového extraktu nebo 5 g nastrouhané citronové kůry
- 35 g rozinek
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
Na povrch:
- 1 rozšlehané vejce
- mandlové lupínky
Instrukce
- Nejprve připravíme kvásek, na který smícháme v míse polohrubou a hladkou mouku,
- uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.
- Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance.
- Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
- Po 30 minutách vmícháme cukr, máslo, vejce, sůl a extrakt, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
- Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
- Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.
- Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu.
- Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme bochánek, dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
- Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět.
- Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže.
- Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
- Pomocí špejle zkusíme, zda je mazanec propečený.
Také jsem pekla podobné mazance. Byly dobré.
ano, klasika 🙂
V podstatě totožný recept, jako děláme mazanec i u nás doma. Povedl se.
jasně, podle mě jsou ty recepty rozlišné jen v drobnostech…