Mazanec

Vytisknout recept
Nejlepší velikonoční mazanec, i když vím, že každá máme svůj oblíbený recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 2 hours 20 minutes
Porce 4 porce
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí cca 1/2 kostky
  • 115 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru
  • 70 g změklého másla
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronového extraktu nebo 5 g nastrouhané citronové kůry
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí

Na povrch:

  • 1 rozšlehané vejce
  • mandlové lupínky

Instrukce

  • Nejprve připravíme kvásek, na který smícháme v míse polohrubou a hladkou mouku,
  • uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.
  • Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance.
  • Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
  • Po 30 minutách vmícháme cukr, máslo, vejce, sůl a extrakt, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
  • Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
  • Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.
  • Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu.
  • Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme bochánek, dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
  • Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět.
  • Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže.
  • Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
  • Pomocí špejle zkusíme, zda je mazanec propečený.
4 Komentářů
  1. 5 stars
    Také jsem pekla podobné mazance. Byly dobré.

  2. V podstatě totožný recept, jako děláme mazanec i u nás doma. Povedl se.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account