Nejprve připravíme kvásek, na který smícháme v míse polohrubou a hladkou mouku,
uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.
Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance.
Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
Po 30 minutách vmícháme cukr, máslo, vejce, sůl a extrakt, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.
Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu.
Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme bochánek, dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět.
Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže.
Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Pomocí špejle zkusíme, zda je mazanec propečený.