Houbové rizoto
Ingredience
- rýže
- 1 sáček zamražených hub nebo miska sušených, které jsme namočili předem
- 1 červená paprika
- 2 lžíce sádla
- 1 cibulka
- sůl kmín drcený
- sýr na strouhání
Instrukce
- Dáme si vařit rýži /množství podle vás/
- V kastrolu rozpustíme sádlo a orestujeme na něm cibuli.
- Pak dáme na proužky větší část papriky (zbytek necháme na dozdobení).
- Přidáme houby /já dávám mražené a nerozmražené!/.
- Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme houby asi 30 minut.
- Musíme často míchat a také občas podlévat horkou vodou.
- Když jsou houby měkké a dostatečně dlouho tepelně zpracované,
- přidáme k nim uvařenou rýži, promícháme a ještě dochutíme.
- Na talíři dozdobíme sýrem, můžeme petrželkou, proužky papriky a pod.
- Poznámka: Houby do mrazáku si předem 5-7 minut nechám provařit ve slané vodě,
- pak je scedím a po vychladnutí dám mrazit.
- Pokud potom v zimě či déle houby používám, vždy je na cibulku dám v mraženém stavu,
- jejich chuť pak zůstane stejná, jako když se nasbíraly.
- Míchám a otáčím je, dokud nerozmrznou a pak teprve začínám počítat dobu "varu".
- Sušené houby naopak stačí zalít horkou vodou v misce a za půlhodinky je lze používat.
- I ony chutnají jako čerstvé.
Rizoto mám docela ráda. Mohu jakékoliv, i s houbami.
super, manžel miluje srbské…. asi na to brzy dojde..
kmín jsem dala, protože patří do hub, ale příště ho tam asi nedám 🙁
no do hub asi jo, ale tak na smaženici, v kombinaci s rýží mi to nesedí
Máme rádi a též často dělávám, jen do něj nedávám kmín, ale pepř a trošku kari.
kmín jsem dala, protože patří do hub, ale příště ho tam asi nedám 🙁
mám ráda tuhle kombinaci, ale vše zvlášť, rýže a k tomu maso na houbách… rizoto se mi bohužel zhnusilo z dětství ze školní jídelny…
chápu, já bych si třeba rizoto nedala nikde “venku”, ale jen svoje domácí. A manžel si ho klidně objedná v restauraci… Jinak taky milejeme masou na houbách s rýží…