Go Back
+ servings

Houbové rizoto

Vytisknout recept
U nás doma oblíbený pokrm.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 4 porce
Uvařila Lenka Hudečková

Ingredience

  • rýže
  • 1 sáček zamražených hub nebo miska sušených, které jsme namočili předem
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibulka
  • sůl kmín drcený
  • sýr na strouhání

Instrukce

  • Dáme si vařit rýži /množství podle vás/
  • V kastrolu rozpustíme sádlo a orestujeme na něm cibuli.
  • Pak dáme na proužky větší část papriky (zbytek necháme na dozdobení).
  • Přidáme houby /já dávám mražené a nerozmražené!/.
  • Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme houby asi 30 minut.
  • Musíme často míchat a také občas podlévat horkou vodou.
  • Když jsou houby měkké a dostatečně dlouho tepelně zpracované,
  • přidáme k nim uvařenou rýži, promícháme a ještě dochutíme.
  • Na talíři dozdobíme sýrem, můžeme petrželkou, proužky papriky a pod.
  • Poznámka: Houby do mrazáku si předem 5-7 minut nechám provařit ve slané vodě,
  • pak je scedím a po vychladnutí dám mrazit.
  • Pokud potom v zimě či déle houby používám, vždy je na cibulku dám v mraženém stavu,
  • jejich chuť pak zůstane stejná, jako když se nasbíraly.
  • Míchám a otáčím je, dokud nerozmrznou a pak teprve začínám počítat dobu "varu".
  • Sušené houby naopak stačí zalít horkou vodou v misce a za půlhodinky je lze používat.
  • I ony chutnají jako čerstvé.