Velikonoční věnec jako symbol jara i ochrany obydlí - Skořicový pletenec
Ingredience
- Čerstvé Mléko z Valašska 120 ml
- Droždí 15 g
- Třtinový cukr 1 lžíce
- Pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 150 g
- Pšeničná mouka špaldová hladká 150 g
- Sůl špetka
- Máslo 30 g
- Žloutek 1
Ingredience na náplň:
- Třtinový cukr 3 lžíce
- Skořice mletá 2 lžičky
- Máslo 50 g
Instrukce
- Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek.
- Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto – obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek.
- Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu.
- Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.
- Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce.
- Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme.
- Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme.
- Takto nám vzniknou dva prameny.
- Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně.
- Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě.
- Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Super
Věnec vypadá krásně. Asi vyzkouším.
Nádherný pletenec, o tom žádná….nicméně asi zůstanu u svého domácího mazance.
Věřím, ž e to bude dobrota 🙂