Domácí jablečný štrúdl
Ingredience
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 žloutek
- 4 lžíce vody
- 1 lžíce cukru krupice
- semínka z vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového extraktu
- 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry
- Sůl
Na náplň:
- 4 větší jablka
- 2 lžičky mleté skořice
- 4 lžíce třtinového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g rozinek
Na dokončení:
- 1 vejce
- mandlové plátky
Instrukce
- Mouku si dáme na vál a nadrobíme do ní pomocí prstů zchladné máslo. Přidáme žloutek, vodu, ocet, cukr, vanilku, citrónovou kůru, sůl a zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme minimálně na hodinu do lednice. Můžeme si ho připravit i den předem a před přípravou nechat cca 20 minut v pokojové teplotě povolit.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Těsto si vyválíme do obdélníkového tvaru (můžeme udělat 1 velký nebo 2 menší štrúdly).
- Jablka si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pokud nám hodně pustí šťávy, trochu ji můžeme slít.
- Do misky si dáme cukr, skořici a nasekané vlašské oříšky.
- Do středu těsta nasypeme polovinu směsi z misky, poté dáme jablka smíchaná s rozinkami a nakonec vše zasypeme zbytkem skořicového cukru s oříšky.
- Těsto zavineme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
- Pečeme v troubě 30-40 minut do zlatova.
Super dostala jsem chuť
Krásný dezert. Také ráda peču štrúdl.
Tak ten nikdy nezklame, je to klasika a dobrota 🙂
Přesně, na slano i na sladko 🙂
Dobrota a z domácího těsta o to větší.
Ano, sama totiž když nestíháme a nemáme čas a přítel potřebuje rychlovku na cestu, tak kupujeme těsto 🙁