Nákyp z kuskusu s jablky a sušenými švestkami
Ingredience
- 250 g kuskusu
- 0,5 l mléka
- špetka soli
- 5 dkg másla
- lžíce medu není nutný
- 2-3 vajíčka dle velikosti
- mletá skořice
- 2-3 jablka dle velikosti
- 10-15 ks sušených švestek
- třtinový sirup sekané ořechy, tvaroh - na konečnou úpravu
Instrukce
- Mléko přivedeme k varu, kuskus dáme do hlubší mísy a zalijeme horkým mlékem.
- Přidáme špetku soli, lžíci medu, proužek másla, mletou skořici. Zamícháme a počkáme, až do změknutí kuskusu.
- Než nám kuskus nabobtná, očistíme si jablka, nakrájíme je na malé kostičky, pokrájíme i sušené švestky.
- Oddělíme žloutky od bílků, žloutky přidáme do mísy, promícháme.
- Vsypeme pokrájené ovoce, opět zamícháme.
- V samotném závěru vyšleháme pevný sníh z bílků a už jen lehce jej promícháme s kuskusem.
- Troubu vyhřejeme zhruba na 170°C
- Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a rovnoměrně do ní přendáme "hmotu".
- Vršek můžeme ještě poklást slabými proužky másla.
- Pečeme do zlatova.
- Před podáváním můžeme dozdobit tvarohem, sekanými ořechy a zakápnout třtinovým či čekankovým sirupem.
Super
Recept mě zaujal. Kuskus máme rádi a je zdravý.
miluji kuskus, rychlovka a zdravá…
Přesně jak píšete….
Krásně to vypadá, já dopředu v nějaké dohledné době plánuji jáhlový nákyp. Už jsme dlouho neměli…
Také jsem nad ním ráno chvíli přemýšlela, ale pak zvítězil fakt, že kuskus je během chvíle připravený. Nedělám často, ale 2x do roka přijde k chuti.