Nákyp z kuskusu s jablky a sušenými švestkami

Vytisknout recept
Rychlejší alternativa na rýžový nákyp
Kategorie Dezert, Vege
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 4 osoby
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 250 g kuskusu
  • 0,5 l mléka
  • špetka soli
  • 5 dkg másla
  • lžíce medu není nutný
  • 2-3 vajíčka dle velikosti
  • mletá skořice
  • 2-3 jablka dle velikosti
  • 10-15 ks sušených švestek
  • třtinový sirup sekané ořechy, tvaroh - na konečnou úpravu

Instrukce

  • Mléko přivedeme k varu, kuskus dáme do hlubší mísy a zalijeme horkým mlékem.
  • Přidáme špetku soli, lžíci medu, proužek másla, mletou skořici. Zamícháme a počkáme, až do změknutí kuskusu.
  • Než nám kuskus nabobtná, očistíme si jablka, nakrájíme je na malé kostičky, pokrájíme i sušené švestky.
  • Oddělíme žloutky od bílků, žloutky přidáme do mísy, promícháme.
  • Vsypeme pokrájené ovoce, opět zamícháme.
  • V samotném závěru vyšleháme pevný sníh z bílků a už jen lehce jej promícháme s kuskusem.
  • Troubu vyhřejeme zhruba na 170°C
  • Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a rovnoměrně do ní přendáme "hmotu".
  • Vršek můžeme ještě poklást slabými proužky másla.
  • Pečeme do zlatova.
  • Před podáváním můžeme dozdobit tvarohem, sekanými ořechy a zakápnout třtinovým či čekankovým sirupem.
6 Komentářů
  1. 5 stars
    Recept mě zaujal. Kuskus máme rádi a je zdravý.

  2. NelaVávrová 2 roky ago

    miluji kuskus, rychlovka a zdravá…

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Krásně to vypadá, já dopředu v nějaké dohledné době plánuji jáhlový nákyp. Už jsme dlouho neměli…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account