Quinoa lívance
Ingredience
- 300 g uvařené quinoi cca 100 g neuvařené – já použila mix bílé a červené
- 120 g špaldové mouky
- 2 šťastná bio vajíčka
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 100 ml mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
- ovoce oříšky, oříškové máslo a sirup podle chuti (já použila jahody, borůvky, mix ořechů, mandlové čoko máslo a datlový sirup)
- kokosový olej na smažení
Instrukce
- Nejdřív jsem si uvařila quinou. Tu jsem nejdřív propláchla v nějakym sítku s malinkejma dírkama. O tom sítku říkám schválně, protože já ji poprvý chytře nasypala do sítka s většíma dírkama a měla jsem ji po celý kuchyni. Pak jsem ji dala do hrnce a zalila dostatkem vody. Neřídím se v tomhle návodama na obalu, protože když jsem to tak udělala, voda se strašně rychle vypařila a quinoa se mi připálila. Proto je lepší tam nalít vody dost a pečlivě kontrolovat, jestli je quinoa už hotová. Já ji vařila asi 15 minut. To, že je hotová poznám tak, že z kuliček vykouknou takový bílý klíčky a když do ní kousnu, ještě trošku křupne. Hotovou quinou jsem scedila přes sítko, nechala okapat a trošku vychladnout. Quinou v tomhle případě neproplachuju (to jen když ji chci sypkou do salátu).
- Mezitím jsem si dala do mixéru ostatní suroviny – mouku, vejce, kypřící prášek, skořici, rozpuštěnej kokosovej olej, mlíko, javorovej sirup a sůl. Na závěr jsem přidala uvařenou studenou quinou a všechno pořádně promixovala dohladka (cca 2 minuty mixování).
- Pánev jsem si rozpálila na nižší stupeň, přidala kokosovej olej a smažila lívance dozlatova z každý strany. Na jeden lívanec jsem dala vždycky větší lžíci těsta a rozprostřela na pánvičku. Je lepší je smažit pomalu při nižší teplotě, aby se hned nepřipálily.
- Hotový lívance jsem potřela mandlovým máslem, naskládala je na sebe a zdobila rozmixovanejma oříškama, borůvkama, jahodama a datlovým sirupem.
- Tak šup do kuchyně!
Dobrý nápad. Určitě ráda vyzkouším.
díky za recept, z této suroviny jsem vařila zatím jen jednou a nic moc, za mě…tak třeba podruhé to bude lepší 🙂
On ji málokdo zná. Je třeba vyzkoušet něco nového.
Dobrá inspirace, díky.
Za málo, málokdo zná tuto obilovinu.