Domácí hranolky
Ingredience
- 1 kg
- brambor varný typ C
- sůl olej na smažení
Instrukce
- 1
- Brambory důkladně umyjeme, očistíme škrabkou na zeleninu a nakrájíme asi na 1 cm silné hranolky. Ty pak namočíme do vody a necháme asi 30 minut odstát.
- 2
- Ve velkém hrnci přivedeme k prudkému varu osolenou vodu. Přidáme polovinu brambor a vaříme asi 5 minut. Uvařené brambory scedíme, rozprostřeme na plechu a necháme zcela vychladnout. Postup pak zopakujeme i s druhou polovinou brambor.
- 3
- Vychladlé a osušené hranolky poté po částech smažíme ve fritéze (nebo v rozpáleném oleji ve vyšším hrnci) dozlatova. Po vylovení z nich necháme okapat olej a ještě horké je důkladně osolíme.
Občas robím hranolky pre dcéru ja sa im vyhýbam
Také je dělám. Dokonce jsem dělala celerové a mrkvové.
tak to zkusíme, děkuji.
U nás je dělá manžel, jen na pečícím papíru v troubě, mírně zakapaené oliváčem…
Čas od času také doma děláme, chutnají nám i celerové.