Go Back
+ servings

Domácí hranolky

Vytisknout recept
Uvařené předpřipravené hranolky si můžeme připravit dlouho dopředu a uschovat v lednici. Fritovat je pak můžeme rovnou z lednice.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 50 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 kg
  • brambor varný typ C
  • sůl olej na smažení

Instrukce

  • 1
  • Brambory důkladně umyjeme, očistíme škrabkou na zeleninu a nakrájíme asi na 1 cm silné hranolky. Ty pak namočíme do vody a necháme asi 30 minut odstát.
  • 2
  • Ve velkém hrnci přivedeme k prudkému varu osolenou vodu. Přidáme polovinu brambor a vaříme asi 5 minut. Uvařené brambory scedíme, rozprostřeme na plechu a necháme zcela vychladnout. Postup pak zopakujeme i s druhou polovinou brambor.
  • 3
  • Vychladlé a osušené hranolky poté po částech smažíme ve fritéze (nebo v rozpáleném oleji ve vyšším hrnci) dozlatova. Po vylovení z nich necháme okapat olej a ještě horké je důkladně osolíme.