Uvařené předpřipravené hranolky si můžeme připravit dlouho dopředu a uschovat v lednici. Fritovat je pak můžeme rovnou z lednice.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
1kg
bramborvarný typ C
sůlolej na smažení
Instrukce
1
Brambory důkladně umyjeme, očistíme škrabkou na zeleninu a nakrájíme asi na 1 cm silné hranolky. Ty pak namočíme do vody a necháme asi 30 minut odstát.
2
Ve velkém hrnci přivedeme k prudkému varu osolenou vodu. Přidáme polovinu brambor a vaříme asi 5 minut. Uvařené brambory scedíme, rozprostřeme na plechu a necháme zcela vychladnout. Postup pak zopakujeme i s druhou polovinou brambor.
3
Vychladlé a osušené hranolky poté po částech smažíme ve fritéze (nebo v rozpáleném oleji ve vyšším hrnci) dozlatova. Po vylovení z nich necháme okapat olej a ještě horké je důkladně osolíme.