játrová omáčka
Ingredience
- 500 g kuřecích jater
- 800 ml kuřecího vývaru
- 30 g celozrnné mouky žitné, špaldové nebo pšeničné
- 250 ml nízkotučného mléka 0,5%
- 1 ks cibule 80 g
- 1 lžíce mletého kmínu 8 g
- 1/4 lžičky pepře 2 g
- 1 lžička soli 5 g
- řepkový olej ve spreji 2 ml
Instrukce
- Kuřecí vývar je potřeba mít připravený předem.
- Játra zbav tuku, umyj a nakrájej na menší části.
- Cibuli oloupej, nakrájej najemno a osmaž s kmínem na trošce řepkového oleje.
- Přidej játra, opepři a nechejte zatáhnout. Pozor, nesol, játra by ztvrdly!
- Zalij vývarem a nechej pozvolna dusit pod pokličkou 30 minut.
- Vytáhni asi třetinu jater z omáčky a zbytek rozmixuj v hrnci dohladka ponorným mixérem.
- Mouku rozmíchej v mléce a pomalu za stálého míchání nalévej do omáčky. Dobře míchej, aby se neudělaly hrudky.
- Povař cca 10 minut a pak případně dolaď konzistenci – pokud je omáčka moc řídká, přidej další mouku rozmíchanou v trošce mléka. Pokud moc hustá, přilij trochu vývaru a nechej ještě provařit.
- Ochutnej a osol podle svojí chuti a nakonec vlož celá játra.
- Podávej s rýží uvařenou v rýžovaru nebo fitness celozrnným kynutým knedlíkem.
Játra máme rádi s rýží. Tuto variantu také zkusím.
Také dělám, mám ji tmavší, přidávám červenou papriku :-), máme rádi s rýží
Játrovou omáčku máme doma rádi a čas od času jí ráda vařím.