
Tradiční velikonoční kuře s nádivkou grenaille bramborami a baby karotkou
Ingredience
Na velikonoční nádivku:
- 6 rohlíků
- 5 vajec
- 250 ml mléka
- 20 dkg uzeného masa
- 50 g kopřiv
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- vývar
Na zlatavé kuře pečené na pivu:
- celé kuře
- olej
- paprika
- sůl
- kmín
- máslo
- 1 půllitr piva
Na pečené Grenaille brambory:
- 1 kg Grenaille brambor
- olivový olej
- sůl
- pepř
- česnek
- tymián
- rozmarýn
Na baby karotku:
- 500 g baby karotky
- máslo
- třtinový cukr
- sůl
- tymián
Instrukce
Velikonoční nádivka:
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, nejlépe den předem, aby proschly.
- Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a do žloutků přimícháme mléko.
- Žloutky smícháme s mlékem a nalijeme do rohlíků, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
- Ze spařených a v ledu chlazených kopřiv vymačkáme vodu, pokrájíme je na jemno a přidáme k rohlíkům společně s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky.
- Nakonec zlehka přimícháme vyšlehané bílky.
- Směs dáme do pekáčku vytřeného olejem a vysypaného strouhankou a pečeme na 160 stupňů Celsia zhruba 30 až 40 minut.
- Po 15 minutách pečení nádivku přelijeme trochou vývaru, aby byla krásně vláčná.
Zlatavé kuře pečené na pivu:
- Kuře očistíme a potřeme směsí z oleje papriky soli a kmínu.
- Pekáček vyskládáme plátky másla. Kuře dáme do pekáčku a před pečením ho podlijeme pivem.
- Kuře pečeme zhruba dvě hodiny na 170 stupňů.
- Během pečení kuře potíráme výpekem.
Pečené Grenaille brambory:
- Brambory neloupeme, zbavíme je nečistot, osušíme a dáme celé na plech s pečícím papírem.
- Pokapeme olivovým olejem, pořádně osolíme, opepříme.
- Přidáme 8 stroužků česneku a snítku rozmarýnu a tymiánu.
- Pečeme na 160 stupňů dokud nejsou brambory měkké.
Baby karotka:
- Baby karotky očistíme a chvíli povaříme, aby trochu změkly.
- Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mrkev a tymián a vše orestujeme.
- Po chvíli přidáme cukr, který necháme za stálého míchání rozpustit.
- Nakonec dle chuti osolíme a opepříme.