Koprová omáčka
Ingredience
- čerstvý kopr asi 50 g
- 200 ml mléka 1 5% tuku
- 200 ml vody
- 200 g cottage sýru kelímek
- 400 ml acidofilního mléka 3 8% tuku
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky nebo 2 menší brambory
- sůl
- sladidlo dle chuti použila jsem 1 lžíci cukru a 2 lžíce čekankového sirupu
- ocet dle chuti
Instrukce
- Toto jídlo připravuji ve svém Thermomixu. Je to otázka pár minut, protože si Thermomix sám míchá i mixuje, takže odpadá strach z připálení mléka (což se na plotně často stává). Ale kdo nemá tohoto pomocníka, tak jsem vám postup sepsala níže.
- Mouku smícháme se studenou vodou a prošleháme, aby se nevytvořily žmolky. (Místo mouky můžeme použít najemno nastrouhanou bramboru, která nám omáčku také hezky zahustí). Dáme do hrnce vařit, asi 10 minut, aby se mouka dostatečně provařila a nebyla v omáčce cítit. Poté přidáme mléko, které necháme krátce projít varem. Následně přidáme rozmixovaný cottage sýr a acidofilní mléko (už necháme jen prohřát, nevaříme, protože by se nám mohlo acido mléko "zdrcnout".).
- Poté dochutíme sladidlem, solí, případně octem a vmícháme najemno nasekaný kopr.
- Podáváme s vařenými bramborami, vajíčkem natvrdo nebo vařeným hovězím masem.
- Přeji dobrou chuť.
Koprovou omáčku mám moc ráda, ale nedám dopustit na náš letitý domácí recept, který se tedy od tohoto naprosto liší. Jinak nejraději ji také mám s bramborem a vařeným vajíčkem.
Koprovku jsem 53 let nejedla, teprve asi 8 let ji pozřu, ale musí to být jen moje domácí… Nikde jinde si ji nedám
Koprovka vypadá pěkně. Máme jí rádi, ale raději s hovězím masem.