Koprová omáčka

Vytisknout recept
zdravá dietní verze
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • čerstvý kopr asi 50 g
  • 200 ml mléka 1 5% tuku
  • 200 ml vody
  • 200 g cottage sýru kelímek
  • 400 ml acidofilního mléka 3 8% tuku
  • 2 lžíce celozrnné špaldové mouky nebo 2 menší brambory
  • sůl
  • sladidlo dle chuti použila jsem 1 lžíci cukru a 2 lžíce čekankového sirupu
  • ocet dle chuti

Instrukce

  • Toto jídlo připravuji ve svém Thermomixu. Je to otázka pár minut, protože si Thermomix sám míchá i mixuje, takže odpadá strach z připálení mléka (což se na plotně často stává). Ale kdo nemá tohoto pomocníka, tak jsem vám postup sepsala níže.
  • Mouku smícháme se studenou vodou a prošleháme, aby se nevytvořily žmolky. (Místo mouky můžeme použít najemno nastrouhanou bramboru, která nám omáčku také hezky zahustí). Dáme do hrnce vařit, asi 10 minut, aby se mouka dostatečně provařila a nebyla v omáčce cítit. Poté přidáme mléko, které necháme krátce projít varem. Následně přidáme rozmixovaný cottage sýr a acidofilní mléko (už necháme jen prohřát, nevaříme, protože by se nám mohlo acido mléko "zdrcnout".).
  • Poté dochutíme sladidlem, solí, případně octem a vmícháme najemno nasekaný kopr.
  • Podáváme s vařenými bramborami, vajíčkem natvrdo nebo vařeným hovězím masem.
  • Přeji dobrou chuť.
3 Komentářů
  1. Koprovou omáčku mám moc ráda, ale nedám dopustit na náš letitý domácí recept, který se tedy od tohoto naprosto liší. Jinak nejraději ji také mám s bramborem a vařeným vajíčkem.

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Koprovku jsem 53 let nejedla, teprve asi 8 let ji pozřu, ale musí to být jen moje domácí… Nikde jinde si ji nedám

  3. 5 stars
    Koprovka vypadá pěkně. Máme jí rádi, ale raději s hovězím masem.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account