Fašankové koblihy

Vytisknout recept
Nejlépe chutnají úplně čerstvé, ještě trochu teplé, pocukrované moučkovým cukrem.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 25 minutes
Čas vaření 10 minutes
Celkový čas 35 minutes
Porce 30 ks
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 g másla rozpuštěného a prochladlého
  • 50 g moučkového cukru + na ozdobení
  • 20 g vanilkového cukru
  • 6 žloutků
  • 1 vejce
  • 100 ml sladké smetany
  • 70 g bílého jogurtu
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 30 ml rumu
  • Strouhaná pomerančová kůra z jednoho pomeranče
  • Povidla
  • Sádlo na smažení
  • Špetka soli

Instrukce

  • Všechny suroviny si nachystejte – nejlépe na jedno teplejší místo – asi hodinu předem, aby měly stejnou teplotu. Těsto potom lépe kyne.
  • 2Nejprve připravíme kvásek, mléko v kastrůlku lehce ohřejeme, rozmícháme v něm 20 g moučkového cukru (1 lžíce) a nadrobíme do něj kvasnice. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut naskočit.
  • 3Mezi tím prosejeme mouku a cukr, do mouky zamícháme špetku soli, aby se nedotýkala kvasnic, přidáme žloutky a jedno vejce, máslo, smetanu, jogurt a nakonec připravený kvásek a uhněteme těsto. Postupně během hnětení přiléváme do těsta alkohol. Správně vypracované těsto by mělo být hladké, lesklé, ne příliš tuhé a mělo by se odlepovat od stěn mísy. Hotové těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo, kde není průvan. Těsto by mělo nakynout do dvojnásobného objemu (asi 1 hodinu).
  • 4Vykynuté těsto rozválíme na plát široký asi 0,5 cm. Na jedné polovině těsta sklenicí naznačíme kolečka, do středu každého kolečka dáme jednu lžičku marmelády nebo povidel, přehneme druhou polovinou těsta a sklenicí vykrajujeme koblihy. Po jejich obvodu musí být těsto všude spojené, aby z nich při smažení nevytekla marmeláda.
  • 5Vykrojené koblihy odkládáme na lehce pomoučněné teplejší místo, přikryjeme je utěrkou a necháme je opět kynout, dokud se jejich objem nezdvojnásobí. Dobře nakynuté koblihy lépe plavou v tuku a vytvoří se na nich charakteristické světlé prstence.
  • 6V širším kastrole nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo nebo ztužený pokrmový tuk na 160°C, tak aby v něm mohly koblihy volně plavat. Koblihy smažíme dozlatova z každé strany asi 2 minuty. Po usmažení je necháme oschnout na papírové utěrce.
4 Komentářů
  1. 5 stars
    Vypadají pěkně. Musím udělat, ale teď po svátcích ne.

  2. KláraOdehnalová 2 roky ago

    Vypadají krásně, na mě jsou však příliš složité. 😀

  3. Určitě budou dobré a chutnaly by mi, ale potřebuji snížit svoji váhu, tudíž mám smolíka.

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    za mě moc tučné… ale vypadají hezky, o tom žádná

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account