Všechny suroviny si nachystejte – nejlépe na jedno teplejší místo – asi hodinu předem, aby měly stejnou teplotu. Těsto potom lépe kyne.
2Nejprve připravíme kvásek, mléko v kastrůlku lehce ohřejeme, rozmícháme v něm 20 g moučkového cukru (1 lžíce) a nadrobíme do něj kvasnice. Přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut naskočit.
3Mezi tím prosejeme mouku a cukr, do mouky zamícháme špetku soli, aby se nedotýkala kvasnic, přidáme žloutky a jedno vejce, máslo, smetanu, jogurt a nakonec připravený kvásek a uhněteme těsto. Postupně během hnětení přiléváme do těsta alkohol. Správně vypracované těsto by mělo být hladké, lesklé, ne příliš tuhé a mělo by se odlepovat od stěn mísy. Hotové těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo, kde není průvan. Těsto by mělo nakynout do dvojnásobného objemu (asi 1 hodinu).
4Vykynuté těsto rozválíme na plát široký asi 0,5 cm. Na jedné polovině těsta sklenicí naznačíme kolečka, do středu každého kolečka dáme jednu lžičku marmelády nebo povidel, přehneme druhou polovinou těsta a sklenicí vykrajujeme koblihy. Po jejich obvodu musí být těsto všude spojené, aby z nich při smažení nevytekla marmeláda.
5Vykrojené koblihy odkládáme na lehce pomoučněné teplejší místo, přikryjeme je utěrkou a necháme je opět kynout, dokud se jejich objem nezdvojnásobí. Dobře nakynuté koblihy lépe plavou v tuku a vytvoří se na nich charakteristické světlé prstence.
6V širším kastrole nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo nebo ztužený pokrmový tuk na 160°C, tak aby v něm mohly koblihy volně plavat. Koblihy smažíme dozlatova z každé strany asi 2 minuty. Po usmažení je necháme oschnout na papírové utěrce.