Podzim je tu a s ním i chladné počasí. Také máte chuť zachumlat se pod deku spolu s knížkou a horkým nápojem? Vykouzlete si hřejivou atmosféru domova a zpříjemněte si šedivé dny jedním z krásně barevných lattéček. Zaručujeme, že z našich lahodných receptů si vyberou i ti nejnáročnější kávomilci. Tak šup pro hrneček, jdeme na to!
KURKUMA LATTE
Zlaté mléko je staré jako ajurvéda sama a dnes tento nápoj s blahodárnými účinky kurkumy dobývá celý svět. Nejen, že skvěle chutná, ale díky voňavému koření prohřeje tělo a potěší tak i největší zmrzlíky.
Ingredience na 2 porce:
- 200 ml rostlinného mléka
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky nastrouhaného zázvoru
- špetka pepře
Na oslazení:
- 1–2 lžičky kokosového nektaru
Náš tip: Do latte můžete přidat šťávu z ½ pomeranče, která nápoji dodá svěží nádech.
Postup:
Do hrnce nalijeme mléko, přidáme koření a kokosový nektar a necháme chvíli prohřát. Mléko však nesmí projít varem, aby se neznehodnotily prospěšné účinky kurkumy a dalšího koření. Směs po 10 minutách stáhneme z plotny a scedíme přes jemné sítko. Latte nalijeme do hrnečku, posypeme skořicí a můžeme s chutí popíjet.
DÝŇOVÉ LATTE
Dýně je nejen královnou podzimu, ale zároveň všestrannou ingrediencí. Použít ji můžete jako základ do polévky, pesta, krémových omáček, koláčů i pro přípravu úžasně lahodného latte. Stačí pár ingrediencí a máte výživný nápoj, skvělý na dlouhé večery s knížkou nebo posezení s přáteli, které chcete potěšit něčím netradičním. Díky její přirozeně sladké chuti už ani nemusíte připravovat dezert.
Ingredience na 4 porce:
- 4 lžíce pyré z upečené dýně hokkaido
- 500 ml mandlového mléka
- 1 lžíce mandlového másla
- špetička soli
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička nového koření
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 4 espressa / Lion’s Mane Mushroom Coffee Mix
Na oslazení a dochucení:
- kokosový cukr
- mandlová smetana
Postup:
Pyré: Malou dýni hokkaido rozdělíme na čtvrtky a zbavíme semínek. Pečeme v troubě 45 minut až do úplného změknutí. Poté necháme vychladnout a rozmixujeme. Hotové pyré můžeme využít nejen do latté, ale také do polévek nebo omáček.
Latté: V hrnci zahřejeme mandlové mléko, máslo, malou špetku soli a kokosový cukr. Přidáme 4 lžíce dýňového pyré, koření a vše promixujeme. Latte nalijeme do hrnků a ozdobíme mandlovou smetanou. Nakonec přidáme espresso a můžeme podávat.
nápoj vypadá krásně
mám ráda latté z kurkumy, mohla bych si udělat… 🙂