Času se nám většinou nedostává, proto hledáme způsoby, jak jej ušetřit. Při přípravě jídla to jde poměrně snadno, takové saláty připravíte rychle a variací existuje bezpočet. Vybrali jsme pro vás tři recepty, které určitě stojí za vyzkoušení a v horkých letních dnech je jistě oceníte.
Recept připravila Zdeňka Zajíčková.
Letní salát
Ingredience:
1 cuketa
3 lžíce třtinového cukru
3 lžíce Ume octa
Himalájská sůl
Bílý pepř
0,5 l vody
Instrukce:
V míse si připravíme nálev z vody, ume octa, soli, pepře a cukru a smícháme s nastrouhanou cuketou. Vychladíme a podáváme v horkých letních dnech. Přidat můžete také kopr a lněné semínko. Nálev má sladkokyselou chuť a je zdravější než z klasického lihového octa.
Recept připravila Jani Nováková.
Barevný salát s kuskusem
Ingredience:
1 hrnek kuskusu
1 žlutá cuketa
Polníček
Rajčata
1 okurka
Citronová šťáva
Sůl
Pepř
Ocet
Voda
Instrukce:
Kuskus zalijeme vroucí vodou (poměr kuskus 1:2 voda). Po nasáknutí necháme trochu zchladnout.
Připravíme si zeleninu. Vše kromě žluté cukety a polníčku pokrájíme. Žlutou cuketu důkladně omyjeme a za použití škrabky vytvoříme dlouhé plátky. Střed cukety, kde jsou semínka, nepoužíváme. Okořeníme dle chuti, ideální je nálev ze směsi octa, cukru, citronové šťávy, vody, soli a pepře.
Recept připravil Antonín Mikeška.
Zeleninový salát s tvarůžky
Ingredience:
Tvarůžky
Rajčata
Červená paprika
Olivový či lněný olej
Česnek
Sůl
Pepř
Čubrica
Instrukce:
Do misky nakrájíme rajčata, papriku a tvarůžky. V druhé misce si utřeme česnek se solí, přidáme olivový olej, pepř, sůl a čubricu. Opatrně tímto nálevem zalijeme zeleninu a pokapeme lněným či olivovým olejem.
Foto: Shutterstock a se souhlasem Zdeňky Zajíčkové, Jani Novákové a Antonína Mikešky
saláty jsou super
Prima recepty pro horké letní dny.