Zahrady už se postupně plní nejrůznějšími pěstitelskými úspěchy, což je velká radost, ale také s tím ruku v ruce přichází otázka, jak vše zpracovat. Zavařování a další způsoby konzervace potravin se tak hlásí o slovo, pojďme se jim tedy chvíli věnovat.
Začněme něčím sladkým, co se skvěle hodí k palačinkám, namazání na chleba, při pečení nebo si prostě jen vezmete lžičku a necháte se unášet na vlnách chutí. Řeč je o marmeládách a džemech všeho druhu. Přinášíme vám inspiraci od našich čtenářek na několik netradičních receptů.
Recept připravila Karin Boušková.
Jahodový džem s kakaovými boby
Ingredience
500 g jahod
500 g třtinového cukru
1 lžíce kakaa
10 kakaových bobů – nepražených
Instrukce
Kakaové boby oloupeme a rozdrtíme v hmoždíři či mixéru. Spolu s jahodami a cukrem dáme do hrnce (postupně můžeme podle chuti doslazovat) a vaříme dlouho na mírnou teplotu, občas zamícháme. Můžeme rozmačkat šťouchadlem na brambory. Ke konci přidáme lžíci kakaa. Džemem plníme sklenice, víčka od sklenice potřeme zevnitř rumem případně lžičkou rumu pokapeme vrch marmelády. Naplněné sklenice zavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Recept připravila Marcela Zavadilová.
Rybízovo-banánová marmeláda s mandlovým nádechem
Ingredience
Mix rybízů (černý, červený, bílý)
banány
4 sáčky cukru s mandlovou příchutí
2 sáčky želírovacího cukru 2:1 (množství ovoce zvolte podle údajů na cukru)
Instrukce
Rybíz pečlivě očistíme a vaříme až do úplného rozvaření. Vzniklou směs rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník či plátno, čímž vzniknou přibližně 3 l šťávy bez peciček. Banány oloupeme a rozvaříme tak, aby vznikl 1 l banánového pyré. Rybízovou šťávu promícháme s banánovou hmotou. Přidáme cukry s mandlovou příchutí a želírovacího cukry 2:1, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Čas se může lišit dle použitého želírovacího cukru. Odebereme případnou pěnu a horkou marmeládu opatrně nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru.
Recept připravila Karin Boušková.
Džem z černého rybízu bez vaření
Ingredience
1 kg černého rybízu
800 g cukru krystal
Instrukce
Rybíz zbavíme stopek, opláchneme a rozmačkáme, postupně přidáváme cukr a třeme, až se všechen cukr rozpustí. Třeme opravdu dlouho, minimálně půl hodiny, směs tak zhoustne na konzistenci džemu. Dáme do čistých sklenic, okraje sklenic přetáhneme celofánem a zavíčkujeme, nebo jen převážeme gumičkami. Džem uchováváme v lednici, vydrží minimálně 4 měsíce. Je výborný na pečivo, vdolky a lívance.
Foto: Shutterstock; se souhlasem Karin Bouškové a Marcely Zavadilové
zajímavé tipy
Vyzkouším rybízový, vypadá to na úrodu
Domácí marmelády mám ráda. Také jsem vařila višňovou a švestkovou marmeládu.