Pokud se jedná o cestování, není pro mě žádná cesta moc daleká. Jsem cestovatelka srdcem i duší a spontánní výlety hodnotím vždy jako ty nejlepší. Jeden den se rozhodnu, druhý den už sedím v autě směr kamkoliv (smích). 

Firenze. Florencie. Florenz. Amore Mio!

Poprvé jsem tu byla ještě na škole s Karlovarským Pedagogickým sborem. Bylo mi zrovna 15 let a bylo to moje první seznámení s Itálií. Zpívali jsme ve spoustě toskánských měst a toulali se krajinou. Od té doby je Florencie a region Toskánsko hluboko v mém srdci a já se sem pravidelně ráda vracím. 

Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert

Jeden jediný den ve Florencii vás nabije neskutečnou energií. Tohle město prostě nejde nemilovat. Krásné na tom je, že máte stále co objevovat. Někdy zůstaneme několik nocí, někdy jen jeden den. Až se s vámi podělím o všechny mé tipy, budete chtít zůstat minimálně týden! 

Kde se ubytovat

Moje nejoblíbenější ubytování ve Florencii vůbec, je Tornabuoni Place. Je přímo v centru, 5 kroků od známého mostu Ponte Vecchio a z oken vidíte na ikonické náměstíčko, Obelisk a nejkrásnější obchody města, jako je třeba můj oblíbený butik Celine. To celé za minimální cenu 80 -110 eur noc, podle období a dne. Není to typický hotel. Jsou to čtyři pokojíky v obytném domě. Máte vlastní klíče a vše je takové uvolněné.

Pokud ale přeci jen dáváte přednost hotelu, doporučím vám Grand Hotel Minerva. V létě se můžete “cachtat” v bazénu na střeše hotelu a užívat si ten nejkrásnější výhled vůbec. Tak ale pojďme si to vzít pěkně popořadě…

Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert

Kam na vyhlídky

Když už jsem nakousla ty výhledy … mám pro vás hned několik různých tipů, kam se vydat. 

Piazzale Michelangelo

Určitě nejznámější a nejkrásnější vyhlídka ve Florencii. Tady odsud máte celé město jako na dlani. Dech beroucí výhled a při západu slunce nepopsatelná atmosféra. 

San Miniato Al Monte

Ještě o kousek výš, u kostela San Miniato Al Monte, dostane výhled úplně jiný rozměr a jakmile projdete zadním vchodem za kostel, ocitnete se na jednom z nejkrásnějších hřbitovů, jaké jsem kdy viděla. Možná to zní morbidně, ale je velmi zajímavé, jak odlišně může vypadat takový hřbitov. Neskutečné, architektonicky nejzajímavější kapličky. Jsou jich stovky. U některé najdete olivovník, u jiné palmu nebo cypřiš. Slunce se tam láme v různých směrech a celá tato podívaná Vám vžene do hlavy jedinou myšlenku: “Tady se tedy musí krásně odpočívat”.

Giardino Delle Rose

Cestou zpět dolů do města, to můžete (musíte) vzít přes nádhernou zahradu Giardino Delle Rose – The Rose Garden. Je to stále ještě tajný tip. Lidé sem chodí odpočívat po práci, rozjímat, vychutnat si sklenku s přáteli, posedět jen tak na lavičce. Zahrada je rozlehlá, v terénu, což znamená, že co krok- to nová perspektiva výhledu. Malá terasa a Aperol stánek je jako stvořený pro idylickou pauzu. Zastavte se na tu na chvilku a vydechněte!

Rinascente

Pokud jste časově omezení a mimo centrum se nedostanete, zkuste střechu obchodního domu Rinascente. Vychutnejte si drink a užívejte si výhled alepoň tady. 

Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert
Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert
Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert

Jaké památky vidět

V dnešní době je asi zbytečné vypisovat, kam za jakou památkou, vše co chce člověk vědět, si najde na internetu. Zkuste se ale třeba jen tak toulat, uvidíte, kolik toho objevíte, aniž by jste se hnali někam podle plánu. Florencie není Řím, ale i tady máte pocit, že se celé město skládá z jedné velké památky. Na každém kroku, za každým rohem, vás čeká velká podívaná. Miluju sedět na okraji řeky a hodiny bych se vydržela dívat na Ponte Vecchio. Také celé prostranství galerie Ufizzi je pro mě jako historický balzám na duši, uličky, náměstíčka …. Aaaaaaach! 

Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert

Kde se najíst

… a blížíme se k vrcholu (smích). Itálie a její gastronomie je mému srdci asi nejbližší. Šlapou jí na paty Asie a Španělsko, ale česnek a parmazán  … to je prostě luxus (smích). Teď vážně, Italové jídlem žijí! Nikdo o jídle nedokáže mluvit tak, jako oni. A když se do kuchyně postaví ten pravý kuchař, Panebože, je to nebe v hubě. Jakmile překročím italské hranice, mám pocit, že jen jím (smích). 

Ve Florencii najdete spoustu restaurací, ale tady jsou mé oblíbené: 

Hostaria da Fulvio 

Restaurace jako žádná jiná, kterou jsme objevily s kamarádkou při toulkách městem a okamžitě jsme si byly jisté, že tohle je náš lokál. Náš sedmý gastro smysl nás nezklamal. Interiér restaurace je bohémský. Na zdech i stropě najdete biblické příběhy, které ovšem vypráví příběh po svém. Nábytek jako by k sobě vůbec neladil a porcelán po babičce. Všude hoří svíce a ta atmosféra tohoto místa se slovy nedá popsat! Co chod, to bomba! Od mušlí a různých dalších předkrmů a antipast, přes těstoviny až po desert. Určitě si udělejte reservaci a uvidíte, že se vám nebude chtít odejít!

Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert
Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert

Chianineria

Pokud jste milovníci masa (a lanýžů) té nejlepší kvality, potom jste tu správně. Na jídlo tady se stojí fronty ještě v deset večer. Ale nebojte se, i jako milovník těstovin a vegetarián si tu přijdete na své. Navíc tu dělají ten nej dezert “Torta della Nona”. V menu ho ovšem nenajdete. Tento lokál najdete v naprostém centru Florencie, jen pár kroků od obchodního domu Rinascente. Byl to tip našeho kamaráda, který ve Florencii vyrostl, a sám teď vlastní svou restauraci v České republice. Co je dobré vědět. Už jsme tu byli několikrát za ta léta a stále top kvalita. 

Signor Vino 

Taková denní vinotéka, kde si můžete vychutnat sklenku a posílnit se něčím menším na toulky městem. Navíc budete mít dokonalý výhled na Ponte Vecchio. Zastavujeme se tu pravidelně, protože dobrého vína není v Itálii nikdy dost (smích).

All’Antico Vinaio

Italský street food porn (Může se něco takového vůbec napsat? V tomto případě prostě musí!) Připravte se na frontu, dlouhou frontu a potom na absolutní koncert až polknete první sousto! Obří obložené italské chleby, které se připravují na počkání. Neskutečně mnoho kombinací a všechny dokonalé! Těchto 6 eur jsou nejlépe investované peníze! 

MŮJ TIP: nejraději mám ten s lanýžovým krémem, parmskou šunkou a parmezánem. Hned druhý v pořadí je pak chléb se stracciatella krémem s pistáciemi, lanýži, mortadelou a rukolou. I tady najdete vegie variantu třeba s grilovanou zeleninou!

Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert

Shake Café 

Objevila jsem ho na Instagramu @shakecafe_firenze úplně náhodou minulý rok, když jsem hledala, kde si dát dobré matche latté. Dokonalý koncept tohoto rodinného řetězce mě okouzlil natolik, že se z nás s majiteli stali přátelé a já nikdy nevynechám návštěvu, když jsem ve Florencii. Najdete tu vše. Bezvadné Smoothie, bowls, domácí granolu, saláty ale také lívanečky, muffiny a mnoho dalšího. Shake Café najdete ve městě hned čtyři krát. Pokud máte náladu na dokonalý brunch, navštivte pobočku na Via delta Corso, kde mají krásné Patio a spoustu místa. A jestli chcete prostě jen Matchu to go nebo něco zdravého na rychlo, mrkněte do menších poboček.

Bistrot La Menagere

Dlouho jsem neviděla tak krásné prostory, ale jsem upřímná, jídlo poměr wow efekt a cena ….  není to za mě úplně na sto procent. Asi si teď říkáte, proč vám to doporučuji. No … věci se mění a třeba budete chtít tomuto krásnému místu dát šanci. Sto lidí, sto chutí. A třeba se prostě budete chtít jen pokochat a dát si dobré espresso. To totiž v Itálii nezklame nikdy, nikde. 

Il Baretto del Rifrullo

Bar, restaurace, jak kdo chce. Tady si můžete dát klasicky espresso na stojáka, jako správný Ital, nebo si vychutnat něco z menu. Mladistvý, cool, lokál který budete milovat. Najdete ho “dole” jakmile seběhnete po cestě z vyhlídky Piazzale Michelangelo. Na Prosecco musíte do Paszkowski. Přímo na Piazza della Republica. 

Z každého podobného výletu žiji neskutečně dlouho. Miluji tu energii, kterou mi tyto cesty dávají. Skvělé je, že Florencii můžete navštívit za jakéhokoliv počasí a v jakékoliv roční době. Nikdy se tu nebudete nudit!! #travelislife

S láskou K. 

( od Kateřiny Lambert – @blonde_blog4u ) 

Foto: se souhlasem Kateřiny Lambert

Tagy:
2 Komentářů
  1. Ve Florencii jsme byli, je krásná.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account