Co může být lepšího než odstartovat oslavy Dne matek v posteli? Dopřejte své mamince, manželce nebo přítelkyni ten luxus a tentokrát se postarejte se svými dětmi o přípravu skvělé snídaně pro vás všechny. A klidně si ji společně užijte v jedné posteli. Ať už vaše maminka dává přednost palačinkám, vajíčkům, dokonalému sendviči nebo jogurtu s granolou, vybrali jsme pro vás nové recepty, které snadno a hravě zvládnete dřív než se probudí. Stačí popadnout vařečku a pojďme vařit!
Tipy na úžasné snídaně do postele (nejen) pro vaše maminky
Jarní vegetariánská frittata
Ingredience:
3 střední mrkve
1 balení chřestu
1 polévková lžíce oleje
6 brambor
8 velkých vajec
100 g sýru Gouda nebo mozzarella
Jarní cibulka (podle chuti)
Sůl a pepř
Postup:
1. Na velké nepřilnavé pánvi převeďte k varu 1 šálek vody. Přidejte mrkev a chřest, snižte teplotu, přikryjte a vařte 5 až 6 minut, dokud chřest není na skus křupavý.
2. Vylijte vodu z pánve, osušte ji a rozehřejte na ni olej. Přidejte brambory, posypte je lžičkou soli a vařte 5 minut, nebo dokud spodky lehce nezhnědnou. Stěrkou čas od času zatlačte na brambory, aby zůstaly kompaktní.
3. Smíchejte vejce a špetku a nalijte směs na brambory. Navrch dejte mrkev a chřest. Přikryjte a vařte na středně mírném plameni 10 minut, nebo dokud vejce téměř neztuhnou.
4. Posypte sýrem, přikryjte a vařte 2 až 3 minuty, dokud se sýr nerozpustí. Na závěr vše posypte jarní cibulkou podle chuti.
Domácí vafle na sladko i na slano
Ingredience:
1 lžíce cukru
3 lžíce oleje
4 vejce
2 hrnky mléka
1/2 prášku do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
Čerstvé jahody
Bílý jogurt
Rajčata
Krůtí šunka
Sýr na posypání
Špetka soli
Postup:
1. Smíchejte polohrubou mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Přidejte mléko, olej a vejce. Zpracujte těsto a nalijte ho do vaflovače.
2. Vafle ozdobte podle chuti na sladko či na slano. Skvělou variantou jsou vafle s jogurtem, čerstvými jahodami a medem nebo naopak se sázeným vejce, opečenými rajčaty a krůtí šunkou.
Francouzské toasty v misce
Ingredience:
3 a 1/2 polévkové lžíce másla pokojové teploty
100 ml plnotučného mléka
4 velká vejce
5 lžic cukru
1 lžička vanilkové esence
12 plátků bílého sendvičového chleba
1 balení malin
1 balení borůvek
Špetka soli
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a máslem vymažte čtyři zapékací misky.
2. Ve velkém džbánu našlehejte mléko, vejce, cukr, vanilkovou esenci a špetku soli.
3. Odkrojte kůrku z chleba a každou stranu toastu pomažte máslem. Toasty pak rozřízne na poloviny, abyste vytvořili dva trojúhelníky. Do každé misky pak rozložte toasty namazanou stranou nahoru. Navrch nasypejte borůvky, maliny (nebo jakékoliv oblíbené ovoce).
4. Navrch nalijte tekutou směs z vajec a posypte zbytkem cukru. Misky pak položte na plech s vyložený pečícím papírem.
5. Misky přikryjte alobalem a pečte 20 minu. Pak odkryjte a pokračujte v pečení, dokud tekutá směs neztuhne a chléb bude upečený lehce dozlatova. Může to klidně trvat ještě dalších 20 minut.
Foto: Shutterstock, Pinterest / Con Poulos, Mark Thomas
Autorka: Lucie Janotová
Paráda
Super recepty.
Děkujeme! 🙂 Budete nějaký z nich zkoušet?