Hlavní město Katalánska, kulturní centrum severovýchodního Španělska, bohatá historie a jedinečná architektura. To jsou fakta z wikipedie.

A teď si zavřete (nebo alespoň přivřete) oči…

Na tvář vám dopadají sluneční paprsky a nohy máte zabořené ve vyhřátém písku. Zaposloucháte se do šumícího moře, cítíte tu slanost? Nerušeně pozorujte racky. Zakousnete se do kalamárů pokapaných citrónem a pozvednete sklenku. Při každém doušku exploduje tisíce bublinek vychlazené cavy. O Barceloně se nečte, Barcelona se žije!

Pohodlé boty s sebou aneb jak tam?

Zpáteční letenky koupíte běžně za 3.500,-. Zároveň, pokud nelpíte na jednom termínu, díky akcím Ryanairu nebo Smartwings se dostanete klidně na tisícovku.

Z Prahy jste za dvě a půl hodiny na letišti El Prat. Do centra Barcelony pak můžete pokračovat pohodlně vlakem. My vystoupili na Pg de Gracia a pokračovali po svých.

Standardně dávám přednost Airbnb. V Barceloně je ale krátkodobý pronájem soukromých nemovitostí omezen, a tak jsme vybrali menší hotel Bed&Break, kam to máme 5 minut pěšky. Odložit kufry, rychlý refresh a hurá do víru dění, máme hlad!

Barcelona
Foto: se souhlasem Michaely Dvořákové

6 míst, na které si v Barceloně udělejte čas

1. Mercado de La Boqueria 

Je to hlavní a také dost turistický market na promenádě Las Ramblas. Když ale po příletu chcete sníst a vypít vše, co vám v Čechách tak chybí, není důvod tam nezajít. Spoustu čerstvých ryb, zeleniny, dezertů, vína, tapas a lidí. Vážně rušné místo, které má svou nezaměnitelnou atmosféru. V Barceloně je podobných marketů více a rozhodně stojí za to, objevit i další.

2. Platja de la Barceloneta 

Moře nám prostě chybí, takže pokud potřebujete načerpat energii, vyražte na pláž! Barceloneta není jediná, ale je nejblíže, a tak ji považuji za 100% must have. 

Partičky tu hrají beach volejbal, na cestě potkáte pejskaře, běžce i sportovce na in-line bruslích. Nejkrásnější je však pohled do moře, kde surfaři sjíždí jednu vlnu za druhou. Kupujeme vychlazený drink a sedáme do písku. Konečně! 

Na pobřeží je plno kaváren a restaurací, my ale míříme mezi uličky. Na doporučení místních usedáme ke stolu, kde nečekejte vyžehlené ubrusy, naškrobené košile a umělé úsměvy. Neberou karty, nemluví anglicky, ale rozumí. To je La Bombeta!

3. Parc de la Ciutadella 

Když jsme v Barceloně, chodíme především pěšky a objevujeme nová a nová místa (s mým orientačním smyslem je těch nových míst opravdu hodně!). Zároveň doporučuji půjčit alespoň jendou kolo, mají tu opravdu úžasnou infrastrukturu pro cyklisty! 

Cestou z pláže jsme to vzali přes park, který je hned vedle Zoo. O víkendu tu hraje hudba a místní tančí v altánu. Na dětském hřišti se koná narozeninová oslava a několik dvojiček i trojiček se snaží ovládnout loďku na místním jezírku. Je tu krásně. Posadili jsme se na lavičku, pozorovali palmy, papoušky, pomeranče a rozjímali. Tenhle park je jako stvořený pro relax.

4. Barri Gòtic

Staré město je plné malebných uliček, turistických i designových obchůdků a velkolepých staveb. Je ohraničeno starověkými hradbami, a tak si milovníci historie a architektury přijdou na své. Baví mě se tu procházet, objevovat katalánské restaurace i zákoutí ukrývající rozkvetlé stromy uprostřed kemeninových nádvoří. Nevydržíme to tu ale dlouho, vymotáme se z uliček a vyrazíme na druhou stranu centra.

5. Park Güell

Původně zahradní město navrhl, stejně jako několik dalších originálních bareclonských staveb (které zaručeně poznáte), Antoni Gaudí. Kdo chce, v prospektech se dočte o architektuře, 84 sloupech i katalánské mozaice Josepa M. Juloa mnoho. 

Cesta sem je do kopce, a tak zasedneme na lavičku ve tvaru vlny a užíváme si to, proč jsme přišli. Dechberoucí výhled na jedné straně a krásné rozkvetlé stromy na druhé. Nádhera. Procházkou pak dojdeme ke škole, která je součástí parku. Ten jejich dovrek mě tolik baví! Člověk by tam hned poslal svě děti. Počkat? Děti s sebu nemáme! Tak jdeme dál 😉

6. Gràcia

Platí zde “to nejlepší na konec”? To nechám rozhodnout vás. 

Procházíme ulicí a potkáváme skupinky dětí a rodičů, právě skončila škola. Najednou si uvědomím, že nepotkáváme turisty, ale především místní. Konečně jsme tady. V uličkách je klid, kličkujeme mezi pomerančovníky a míjíme jeden stylový obchůdek za druhým. Dojdeme k malému náměstí, kde to vře. Všechny venkovní stolky jsou obsazené, kluci hrají fotbal, psi klidně polehávají a dospělí připíjí prvními skleničkami. Je pátek večer, víkend začíná a my už máme hlad. Kam zajdeme? Magická Gràcia má nespočet možností…

Paella
Foto: se souhlasem Michaely Dvořákové

Když Barcelona prochází žaludkem

Moje kamarádka říká, že co sní za hranicemi Prahy, se nepočítá. Pro Barcelonu to platí dvojnásob! A tak si vzpomeňte na Julii Roberts v Itálii, oblékněte o číslo větší kalhoty a vyražte potěšit všechny smysly.

Cañete

Až na třetí pokus nás usadili na barové židličky k dlouhém pultu a my mohli pozorovat šrumec v přední části kuchyně. A také si konečně objednat! Vzali jsme to postupně. Kdyby to šlo, sedíme tam dodnes. Smažené artyčoky, španělské i italské ústřice, ančovičky v oleji, krokety z tresky, liberijská líčka se sleděm, sendvič s chobotnicí. Vše poctivě zapito místní cavou. Jejich heslo zní: „Fuck your diet“ a já vlastně nemám co dodat. Snad jen, ať si rozhodně uděláte rezervaci, protože stát tu 45 minut před restaurací a čekat na místo je celkem obvyklé.

Carrer de la Unió, 17, 08001 Barcelona

Flax and Kale

Jejich mottem je “Eat Better. Be Happier. Live Longer.” a rozhodně ladí s jejich konceptem. Flexitariánská restaurace, která má několik poboček a vždy nápadíte i kvalitní jídlo. Typický je pro ně také opravdu, ale opravdu široký výběr kombuchy. Mě osobně nějvíce baví Passage, kde mají prosklenou “kombuchárnu”. A jídlo? To musíte zažít. A ať si dáte cokoli, rozhodně k tomu přidejte kale chips.

Carrer dels Tallers, 74b, 08001 Barcelona

Boca grande – bar & restaurant

Sem nás vzal kamarád na drink. Boca má nádherný interiér a takovou tu noblesní barovou atmosféru, kdy rovnou počítáte s tím, že i koktejly budou výtečné. Byly. A tak vás trochu netradičně pozvu na toalety, které během návštěvy rozhodně nevynechejte.

Passatge de la Concepció, 12, 08008 Barcelona

Funky Bakers

Přiznám se, že snídaně nás v Barceloně tolik nazaujaly. Tedy, dokud jsme nedošli sem. Vše, co napečou, vystaví doprostřed kavárny a jen silnější povahy odolají. My nahlédli do menu a bylo rozhodnuto. Vejce na hniličko s bramborovým pyré a parmazánem, zapečené v horké lázni. Že jste to nikdy nejedli? My také ne a rádi si to dáme znova! Další volbou bylo něco mezi naším lečem a shakshukou s jejich semínkovým rohlíčkem. Wow, bylo to famózní! Pro nespavce dobrá zpráva, mají otevřeno od 8! 

Passeig del Born, 10, 08003 Barcelona

L’Arrosseria Xativa

Gràcia má nespočet možností a jednu z těch, kterou ráda doporučím je restaurace s rodinnou atmosférou a obráceným Á ve znaku. Dali jsme si paellu a vermut. Proč vermut? Sami nechápeme původ toho, proč se doporučuje v tolika lokálních podnicích. Podlehli jsme a dali si červený i bílý. Inu, atmosféra nás pohltila. Stejně tak paella, kterou připravují z rýže z Valencie. 

Carrer del Torrent d’En Vidalet, 26, 08012 Barcelona

Možná jste tu nenašli tisíc důvodů, ale pokud vás zaujal alespoň jeden, udělejte si radost a vyražte prožít Barcelonu!

Foto: se souhlasem Michaely Dvořákové

Autorka: Michaela Dvořáková

Tagy:
2 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account