Když se řekne knedlík, vybaví si každý nejspíš tradiční houskový k nezaměnitelnému vepřo-knedlo-zelu nebo ten bramborový, který je skvělý třeba k výpečkům a špenátu. Ovšem to byste knedlíky podceňovali! Co kdybychom vám řekli, že jich existuje mnohem víc a že si opět vydobývají místo na našich talířích?
Ostatně vás o tom přesvědčí autoři jedinečné Velké knedlíkové kuchařky, která nabízí 144 (ano, čtete správně) dokonalých knedlíkových receptů. Od těch, které známe z domácích kuchařských sešitů našich (pra)babiček, až po ty moderní, za něž se nemusejí stydět ani ty nejlepší restaurace.
Knedlíkový comeback
Knedlíky byly součástí české kuchyně skoro 200 let. Jenže koncem 90. let minulého století jako by se z našich talířů začaly potichu stahovat. Na opulentní nedělní obědy nebyl v uspěchané době čas, lidé se začali poohlížet po exotičtějších pochoutkách, navíc probíhaly vlny propagace nejrůznějších diet, ve kterých nebylo na knedlíky místo. A tak tahle tradiční pochoutka mizela nejen z talířů domácích, ale i těch v restauracích. Ovšem v posledních letech se tento trend naštěstí obrací. Tradiční českou kuchyni začínají znovu objevovat nejen „starší ročníky“, ale i mladší generace nadšených gurmánů a gurmánek. A tak i knedlíky zažívají svůj comeback.
Ostatně svědčí o tom i „knedlíkový seriál“, který v roce 2014 začala na svých facebookových stránkách uveřejňovat společnost Knedlíky Láznička, v němž chtěli autoři ukázat na rozmanitost českých knedlíků. Původně měl mít seriál 50 dílů – a většina uživatelů nevěřila, že tolik knedlíků může existovat. Letos ale seriál načal třetí stovku dílů, a jak se zdá, téma knedlíků není zdaleka vyčerpané. V historických kuchařkách, rodinných receptech, ale i v zahraničí se skrývá ještě spousta inspirace.
Kuchařka, která vám bude chutnat
U facebookového seriálu ale nezůstalo. „Knedlíkoví fanoušci“ stále častěji volali po kuchařce, kde by své oblíbené recepty našli na jednom místě. A tak vznikla Velká knedlíková kuchařka, ve které najdete veletucet – tedy 144 – knedlíkových receptů. Přenesete se díky nim jak do prosté kuchyně chalupníků, tak i do měšťanské domácnosti, nebo dokonce na zámek, kde se knedlíky rovněž servírovaly.
Inspiraci ve Velké knedlíkové kuchařce najdou všichni. Jak zkušení kuchaři a kuchařky, co chtějí svou rodinu překvapit novými chutěmi, tak i úplní začátečníci, kteří si třeba dosud na knedlíky netroufali, ale díky kuchařce se mohou přesvědčit, že vaření téhle pochoutky vůbec nemusí být výsadou lidí, kteří tráví podstatnou část života v kuchyni.
Velkou knedlíkovou kuchařku vydal kolektiv nadšených autorů zvučných jmen, kteří milují vaření a českou kuchyni, v čele se spoluzakladatelem společnosti Knedlíky Láznička Petrem Kosinerem. V knize najdete kromě tradičních knedlíků i ty z neobvyklých surovin. Tak například perníkové knedlíky ke zvěřině, slavnostní mandlové ke svíčkové nebo rustikální fazolový knedlík k pivnímu guláši. Jsou zde i ovocné knedlíky všech druhů, rýžové knedlíky, ty do polévek, pečené či bezlepkové, vždy s podrobným návodem i doporučením, k jakému pokrmu jsou vhodné. V každé kapitole najdete také doprovodné recepty a jeden „super recept“ Petra Kosinera, třeba na dokonalou svíčkovou nebo ten nejlepší vývar.
Více informací o Velké knedlíkové kuchařce najdete ZDE.
Foto: David Turecký, Velká knedlíková kuchařka; úvodní foto: Shutterstock