Plzák španělský se k nám dostal náhodně v 90. letech minulého století u nás dokonce ani nemá přirozeného nepřítele. Jediné, co na ně platí, je sbírat a sbírat. Já je zavírám do plastové  lahve od mléka a tak je hubím. Letošní zima je mírná, projdete-li nyní zahradu a poodkryjete všechny skrýše, tak pod nimi najdete alespoň vajíčka.

Po zimě proto na zahradě řádně ukliďte

V rámci prevence začněte s bojem proti slimákům hned první hezké dny na jaře. Po zimě zahradu ukliďte, zbavte se starého listí a trávy a prohlédněte mulčovací kůru. Vyházejte všechno složené dříví, které jste v rohu zahrady spíš odložili, než že byste měli v plánu ho jakkoliv využívat. Může to být dobrý úkryt nejen pro slimáky. Na okraje trvalkových nebo zeleninových záhonků zasaďte rostliny, které slimáci nesnáší, jako například orlíček, kontryhel, zvonek, řeřichu a podobně. I dlouhá tráva může přilákat slimáky, sekejte ji proto pravidelně.

Vajíčka slimáků nejsou vidět na první pohled. Nezničíte-li je, bude se vaše zahrada plzáky hemžit hned zjara.

Jedno ale máte jisté. Ať se plzáků španělských zbavujete jakýmkoliv způsobem, vždy se najde pár jedinců, kterým se podaří přes zimu někde ukrýt. Na jaře tak můžete začít se vším nanovo.

Tagy:
1 Komentář
  1. Reset Centrum 2 roky ago

    Mame dum u pole. V lonskem roce jsme kazdy den solili a hazeli zpatky kazdy den desitky tehle potvor.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account