Sýr ricotta vám v mžiku pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty. Na sladko nebo na slano – ricotta se hodí k těm nejjemnějším chutím a dodává jídlům idealní konzistenci, ochucuje první chody a je součástí znamenitých dezertů.
Ricotta je potravina bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Mimo to obsahuje snadno vstřebatelný vápník a vitaminy B1, B2, B3 a vitamin A, dále pak významné množství minerálních solí, především sodík, draslík a fosfor. Jedná se o mléčný výrobek, který můžete jíst bez obav: má totiž omezené množství tuků a kalorií.
Drahocenné vlastnosti ricotty jsou důležité zejména pro výživu dětí a dospívajících, ale také osob nad 50 let, protože její antioxidační vlastnosti pomáhají udržet tělo mladé. Ricotta je díky nízkému přísunu kalorií a vysokému obsahu bílkovin vhodným řešením také v případě, že vás přepadne noční hlad.
Jak se uchovává
Při nákupu je ricotta měkká, má pěknou sytě bílou barvu a jemnou mléčnou vůni. Pokud ji nespotřebujete okamžitě, je vhodné uchovávat ji v chladničce v uzavřené nádobě, aby si zachovala své vlastnosti. Po několika dnech může být o něco sušší, v takových případech ji můžete využít při vaření.
Jak si ji vychutnat
Ricotta je výborná jako ingredience v kuchyni, součást náplní i druhých chodů. Skvělá je i namazaná na chleba, zkuste ji i jako podklad dalších ingrediencí na klasických českých chlebíčcích! Evergreenem jsou také ricottové dezerty.
Deset napadů, jak použít ricottu
Quenelle
Ricottu využijete třeba na přípravu podlouhlých nočků zvaných quenelle, které jsou vhodné do zeleninových krémů a polévek. Lze je vařit také přímo ve vývaru, případne je možné servírovat spolu s teplými omáčkami. Smíchejte ricottu s nastrouhanou citrónovou či pomerančovou kůrou nebo s bylinkami, jako je bazalka a petrželka, výraznější chuti můžete nočkům dodat přidáním sladké papriky nebo feferonky.
Polpette
Kuličky polpette jsou ideálním způsobem, jak využít zbylou ricottu. Smíchejte 200 gramů ricotty s vejcem, solí, pepřem a s nastrouhanou Gran Moravií dle chuti. Na pánvi rozehřejte olej, lžící vytvořte kuličky a dávejte je přímo na pánev. Dobře je opečte po obou stranách a podávejte horké.
Náplně
Všechny ricottové krémy je možné použít na plnění masa, zeleniny, slaných koláčů, zeleninových nákypů, závitků a raviolů.
Bruschetty
Nastrouhejte kůru z poloviny citronu a potom vymačkejte šťávu, nasekejte 40 g ořechů s polovinou stroužku česneku. Vše dejte do misky spolu s ricottou, přidejte olej a pepř a nechte uležet. Namažte na teplou bruschettu.
K dochucení
Ricotta je ideální také k prvním chodům. Třeba smíchaná s šafránem a troškou oleje je vhodná k ochucení různých druhů těstovin, jako jsou penne či orecchiette. Obohatit s ní můžete zeleninu nakrájenou na kostičky a orestovanou na pánvi.
Panini a sendviče
Rozkrojte 2 housky. V misce smíchejte 125 g ricotty a 80 g krému z černých oliv a směs namažte na panini. Ozdobte čerstvým salátem a 120 g ančoviček.
S ovocem
Omyjte a nadrobno nakrájejte jahody a angrešt a ochuťte je citronovou štávou. Zpracujte ricottu s cukrem, trochou vanilky a lžící mléka. Ovoce dejte do pohárku a ozdobte ricottovým krémem. Nechte v chladničce asi dvě hodiny odpočinout.
Tiramisu
Ricottové tiramisu je stejně tak krémové jako to klasické. Jednoduše ho připravíte nahrazením mascarpone ricottou.
Koláče & Dorty
Na mřížkové koláče a plněné dorty použijte 400 g ricotty, přidejte 2 vejce a zpracujte s asi 180 g cukru, přidejte 200 g čerstvé smetany a nastrouhanou kůru z poloviny citrónu. Směs dejte na křehké nebo listové těsto a dejte péct při 190 °C na 40 minut. Jakmile koláč vychladne, pocukrujte ho a podávejte.
Cheesecake
Ricotta je vhodná na přípravu jemných cheesecaků. Použít ji můžete místo krémových sýru nebo společně s nimi a dále postupovat podle vašeho oblíbeného receptu. Vyzkoušejte cheesecake s jahodami, šlehackou a ricottou.
Foto: Shutterstock
Sýr ricotta vám v mžiku pomůže vytvořit nápadité a neodolatelné recepty. Jak pracovat s ricottou na sladko i na slano?
-
Tipy na nejlepší svačiny do školy. Tyhle budou dětem chutnat i prospívat
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Škola je zase tady a s ní nastávají všechny typické starosti, které musejí rodiče s příchodem 1. září řešit....
-
Na skok do Řecka: Dobroty, které stojí za to ochutnat
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, cestování, inspirace, tipy
Co se vám vybaví, když se řekne dovolená Řecko? Křišťálově čisté moře, bílé domečky i pohostinnost místních sem láká...
-
PIZZA, VÍNO a VALENTÝN Zapalte svíčku, pusťte si romantickou hudbu a oslavte letos Valentýna doma!
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Většina zamilovaných párů oslavuje svátek svatého Valentýna ve své oblíbené restauraci. Letos to bohužel nepůjde, ale krásný romantický večer si...
-
Recepty z rajčat, které vám zpestří letní menu
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
V zahrádkách se to teď pěkně červená kulatými, oválnými, malými i velkým rajčaty a opět přichází na řadu otázka,...
-
Vegetariánský masopust: objevte tradiční masopustní pokrmy ve zdravějších verzích
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, rostlinně, zdravá strava
Masopust je období plné života a dobrého jídla. Užijte si ho s rodinou zdravěji. Jaké tradiční masopustní pokrmy ve...
-
Zobání nejen na letní večery: Recepty na zdravé chipsy i sušenky
Petra Kubalová||#, Kulinářské tipy, recepty, zdravé jídlo
Večerní posezení u vína, posedávání na terase, u bazénu nebo u televize se často neobejde bez chuti na něco...
-
Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku. Ponuré počasí, pro které je typická...
-
Jarní focaccia ve vaší kuchyni: zkuste jednoduchý recept
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, zdravá strava
Přivítejte jaro na vašem talíři vyhlášenou italskou specialitou. Jak připravit skvělou jarní rozkvetlou focacciu?