Také od malička slýcháte, že nejzdravější je syrová zelenina, a tak se této poučky poctivě držíte? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Jistě, syrová zelenina je opravdu zdravá, ale pro některé druhy to tak docela neplatí. Naše tělo z nich totiž získá mnohem více prospěšných látek až poté, co projdou varem.
Kterou zeleninu se vyplatí povařit a proč?
Rajčata
Ano, čtete správně. Rajčata patří k nejzdravějším potravinám vůbec a látkou, která je v nich tak cenná, je antioxidant lykopen, který je v mnoha studiích spojen s prevencí závažných onemocnění, včetně srdečních chorob nebo rakoviny. Ovšem ze syrových rajčat nezíská naše tělo tolik lykopenu jako z tepelně upravených. Mimochodem, úplně nejlépe váš organismus cenný lykopen absorbuje, pokud je v kombinaci se zdravým tukem – zkuste tedy opečená rajčata s olivovým olejem. Nejenže skvěle chutnají, ale dostanete z nich maximum!
Špenát
I Pepek námořník ho jedl z plechovky, tedy tepelně upravený – a nejspíš věděl proč. Nejenže když špenát spaříte, sníte ho logicky víc, ale podle studie z roku 2005 se v něm sníží díky vysokým teplotám množství kyseliny šťavelové, která v těle negativně ovlivňuje absorpci železa a vápníku. To tedy znamená, že vaše tělo tyto minerály ze zeleniny získává snadněji a ve větší míře.
Mrkev
Propadli jste kouzlu pečené nebo dušené či mrkvové polévky? Skvělé! Vaše tělo díky těmto dobrotám získá více betakarotenu, než když si připravíte mrkvový salát. Mimochodem, pokud připravíte mrkev i se slupkou, celkově zvýšíte její prospěšnost pro lidské tělo. A proč je betakaroten tak důležitý? Náš organismus jej přemění na vitamin A, který hraje důležitou roli v celé řadě procesů (včetně fungujícího imunitního systému, zraku nebo zdravého vývoje kostí).
Řapíkatý celer
Ačkoli je skvělý syrový k nejrůznějším dipům, podle jisté studie z roku 2009 je přece jen zdravější, pokud je tepelně upravený. Zvýší se v něm totiž množství antioxidantů, které je naše tělo schopné přijmout. Jen pozor – ačkoli pečený celer nebo třeba „prohnaný“ mikrovlnkou vykazoval ony zvýšené hodnoty zpracovatelných antioxidantů, pro vařený to neplatilo…
Mimochodem, výše napsané samozřejmě neznamená, že nemáte jíst uvedenou zeleninu v syrovém stavu. Jen z ní po tepelné úpravě získá vaše tělo více živin. A tak by bylo škoda toho alespoň občas nevyužít!
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková
Kterou zeleninu se vyplatí povařit a proč?
-
7 triků pro dokonalý make-up i v horkém dni
KristinaGrey||Krása a zdraví
Během horkých letních dnů spoustu žen odkládá make-up do šuplíku. Co když se ale chystáte na důležitou schůzku, rande...
-
Košile jsou in! Vyberte si tu svou a oblékněte ji kamkoliv chcete
Petra Kubal||Krása a zdraví, redakční testování
Tři ženy, tři různé životy a tři nádherné košile. Nikdy neprohloupíte, když jich budete mít pár v šatníku, protože...
-
39. Příběh vagíny: Sportem ku zdraví, vysněné postavě a mykóze
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, dole bez starostí, péče o tělo, zdraví
„Tentokrát opravdu začnu pravidelně sportovat,“ zní každoroční předsevzetí nejedné ženy. Ať už je vaší motivací vysněná postava, nebo se...
-
Malý průvodce výběrem vůní aneb provoňte si léto správným parfémem
Kristýna Solničková||#, Krása a zdraví, inspirace, léto, vůně
Výběr parfému může působit jednoduše, ale často bývá docela oříškem. Jiná vůně se hodí do parného léta a po...
-
Omyly při dietě, kterým nejspíš také věříte a nehubnete
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Základní principy správných stravovacích návyků jsou všem jasné: zařadit do jídelníčku dostatek zeleniny, proteinů a celozrnného pečiva. Když ale...
-
Potraviny, které nikdy nedávat do lednice
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Nějak máte zafixováno, že chlad a mráz konzervuje. Proto vaše lednička a mraznička praská ve švech. Ale je to...
-
Jak zhubnout a přiblížit se své vysněné postavě? Začněte chodit
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Pokud pro vás dodnes byla chůze jen způsobem, jak se dostat z bodu A do bodu B, pak zbystřete!...
-
6 zdravých důvodů, proč jíst čokoládu
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Pokud jste snili o tom, že budete každý den jíst čokoládu, nyní máte výmluvu. Nebo rovnou šest 🙂 Vědecké...